Dit artikel is vandaag gratis

Leeuwarden wil afvalberg reduceren en voert de ja-sticker in, dat zou al snel 4,5 kilo papier per inwoner per jaar kunnen schelen

Een ja-/nee-sticker op een brievenbus. Foto: ANP

Leeuwarden stapt over op de ja-sticker in plaats van de nee/nee-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dit betekent dat alleen huishoudens met een ja-sticker reclamedrukwerk krijgen. Hiermee wil het college het papierafval reduceren.

In andere gemeenten zoals Haarlem en Utrecht heeft het aanpassen van de sticker geleid tot een afname van 4,5 kilo papier per inwoner per jaar. Voor Leeuwarden zou dat een besparing van 550.000 kilo papier betekenen. Dat is 10 procent van de totale hoeveelheid oud papier.

Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de reclamefolders ongelezen in de papierbak belandt. Momenteel werkt het nog zo dat huishoudens met een nee-sticker kunnen aangeven geen reclamedrukwerk meer te willen ontvangen. Een dubbele nee/nee-sticker betekent dat ook ongeadresseerde huis-aan-huisbladen ongewenst zijn. Met de ja-sticker werkt het systeem precies andersom. Deze huishoudens willen zowel reclamedrukwerk als huis-aan-huisbladen ontvangen.

Economisch belang

Deze aanpassing is niet van toepassing op huis-aan-huisbladen, berichten over werkzaamheden of activiteiten in de buurt en andere uitingen van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties. Het college benadrukt niet tegen reclamefolders te zijn, die volgens hen ‘een economisch belang dienen’.

De raad moet nog instemmen met het voorstel.

Nieuws

menu