Dit artikel is vandaag gratis

Leeuwarden vraagt aandacht voor risico's stalen gasleidingen, nu er in Aldlân een aantal verroeste leidingen zijn aangetroffen

Een gasmeter in een woning. Foto: ANP

Inwoners van de wijk Aldlân in Leeuwarden krijgen de komende tijd begeleiding en advies van de gemeente over roest in stalen gasleidingen. Een quickscan toonde onlangs aan dat bij drie van de 25 woningen roest zit in de leidingen. Hierdoor kan een onveilige situatie ontstaan, zoals een gaslek.

Van acute onveiligheid bij de drie aangetroffen gevallen, is volgens de gemeente nog geen sprake. Wel is de gemeente gealarmeerd door de resultaten omdat er niet alleen in Aldlân, maar ook onder andere woningen die voor 1986 gebouwd zijn roestige stalen leidingen kunnen zitten.

Inwoners van deze huizen worden de komende tijd daarom opgeroepen om hun leidingen te laten nakijken op roest. Omdat de leidingen hoofdzakelijk in de grond van particuliere woningbezitters zit, zijn zij zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. In Aldlân organiseert de gemeente twee inloopbijeenkomsten in aanwezigheid van installateurs die woningeigenaren kunnen informeren.

Nieuws

menu