Leeuwarden wordt 'City of love' tijdens Roze Zaterdag: ,,Zolang het nog niet geaccepteerd en veilig is om jezelf te kunnen zijn is dit nodig”

Het landelijke pride-evenement Roze Zaterdag wordt op 16 oktober in Leeuwarden gehouden. ,,Zolang het nog niet geaccepteerd en veilig is om jezelf te kunnen zijn is dit evenement nodig”, zegt directeur Mirka Antolovic van antidiscriminatiecentrum Tûmba. Dat is iets wat zanger Blondeau uit ervaring weet. Hij mocht zaterdag optreden toen de eerste plannen voor het evenement bekend werden gemaakt.

Zanger Blondeau bij de presentatie van de plannen voor Roze Zaterdag in Leeuwarden

Zanger Blondeau bij de presentatie van de plannen voor Roze Zaterdag in Leeuwarden Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

De nieuwe wet in Hongarije die zogenaamde promotie van homoseksualiteit moet verbieden laat zien dat evenementen als Roze Zaterdag nog altijd nodig zijn, zei directeur Mirka Antolovic van antidiscriminatiecentrum Tûmba zaterdag bij de presentatie van de eerste plannen voor Roze Zaterdag in Leeuwarden. ,,Helaas kunnen we anno 2021 nog steeds niet stellen dat iedereen ongeacht wie hij liefheeft volledig is geaccepteerd. Zo lang dit niet normaal is heb je deze dag nodig.”

Het landelijke pride-evenement zou aanvankelijk vorig jaar plaatsvinden in Leeuwarden, maar dit werd tot twee keer toe uitgesteld vanwege de coronacrisis. De organisatie hoopt dat het evenement op 16 oktober wél door kan gaan. Zaterdag lichtte cultuurwethouder Hein Kuiken (PvdA) in een roze wolk rond de Love-fontein van Jaume Plensa bij het Leeuwarder station alvast een tipje van de sluier op over het programma.

Kid Creole and the Coconuts

,,De band Kid Creole and the Coconuts geeft dan een voorstelling, dus kom allemaal 16 oktober naar Leeuwarden. Dan is Leeuwarden the city of love .”

Het exacte programma wordt later bekend gemaakt, maar een aantal betrokkenen die op de presentatie afkwamen wilden hier wel vast wat over vertellen. Zoals Alex Riemersma van de werkgroep Geloof en Homoseksualiteit Friesland. Hij is betrokken bij de organisatie van de kerkdienst in de Grote Kerk waar het evenement begint. ,,Rôze Sneon begjint altyd mei in tsjerketsjinst. Wy hiene kommissaris fan de Kening Arno Brok en boargemaster Sybrand Buma al frege foar in bydrage foarich jier en hoopje dat sy ek yn oktober der by binne.”

Theater

Oud-theaterdocent Gooitsen Eenling heeft vorig jaar met studenten van het Friesland College een voorstelling over homoseksualiteit gemaakt die onder meer op middelbare scholen wordt opgevoerd. ,,Wy sille dit mei Rôze Sneon ek opfiere yn poppoadium Neushoorn.”

In de jaren negentig schreef hij een column voor de Gaykrant. ,,It hawwe der 81 west.” Hij overweegt ze te bundelen en in de aanloop van Roze Zaterdag opnieuw uit te geven. ,,It is mear as tweintich jier lyn mar in protte ferhalen binne noch altyd, spitigernôch, relevant. Bygelyks as it giet om de hâlding fan de paus. Der kin noch in protte ferbettere wurde.”

Veiligheid

De Leeuwarder zanger Blondeau, een rossige jongen met een stoppelbaard en oogschaduw met glitters, voelt zich er steeds meer vertrouwd mee om make-up te dragen, maar soms ook niet. ,,Het is belangrijk dat je jezelf kunt vieren en tonen zoals je bent. Ik vond het een hele eer dat ik dat nu hier mocht doen. Maar dat gevoel dat het veilig is om jezelf zo te tonen heb ik nog niet altijd. Ik word nog nageroepen of merk het als ik word nagekeken. Zolang dat gevoel er niet is, is er nog een lange weg te gaan en is Roze Zaterdag echt nodig.”

Roze Zaterdag wordt volgend jaar in Rotterdam georganiseerd. Zaterdag werd bekend dat die eer in 2023 de Zeeuwse stad Goes te beurt valt.