Dit artikel is vandaag gratis

Leeuwarden zakt op de lijst van gezonde steden: de lucht is nog altijd schoon, maar voorzieningen, verkeer en groen moeten beter

Leeuwarden vanuit de lucht. Foto: Shutterstock

Leeuwarden is gedaald van de negende naar de dertiende plek in de Gezonde Stad Index, een onderzoek van Arcadis. De Friese hoofdstad scoort daarmee verreweg het slechtst van de onderzochte steden in het Noorden: Groningen staat opnieuw op plek 1, en Emmen dit jaar op plek 2.

In het onderzoek worden twintig steden gerangschikt. Daarnaast zijn er vijf ‘nieuwe’ steden onderzocht, die eerder niet werden meegenomen. De steden zijn op vijf onderdelen beoordeeld, die volgens het RIVM de kenmerken van een gezonde stad zijn. Het is de tweede keer dat dit onderzoek is gedaan. In 2020 verscheen de eerste editie.

Op het gebied van luchtkwaliteit scoort Noord-Nederland het best. Leeuwarden behaalt de tweede plek als het gaat om een gezond milieu. Emmen staat op 1 en Groningen op 3. Een gezond milieu heeft de onderdelen luchtkwaliteit, geluidsoverlast en hittestress: ook met dat laatste onderdeel doet Leeuwarden het goed.

Als het gaat om een gezonde gemeenschap, schopt Leeuwarden het tot de 5e plek. Dat betekent dat de stad een relatief gezonde gemeenschapszin en voldoende ruimte voor sociale interactie heeft, bijvoorbeeld om te bewegen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Leeuwarders voelen zich bovendien veilig ten opzichte van andere steden in de lijst.

Toegankelijkheid van de zorg moet beter

Leeuwarden is echter een hekkensluiter als het gaat om een gezonde gebouwde omgeving. Een stad heeft volgens het onderzoek een gezonde gebouwde omgeving als een stad ruim is opgezet, hygiënisch is en voorzieningen dichtbij heeft voor alle inwoners. Leeuwarden eindigt hier op plek 18: vooral de toegankelijkheid van voorzieningen en de zorg is voor de stad een verbeterpunt.

Ook de mobiliteit van Leeuwarden kan beter. Hier eindigt Leeuwarden op de 16e plek. Dat betekent dat er winst te behalen valt op het terrein van de fiets- en voetgangersvriendelijkheid, het bereik van het ov en de verkeersveiligheid. Steden die de beste mobiliteit hebben, liggen overigens allemaal in de Randstad.

Voor wat betreft de gezonde buitenruimte behaalt Leeuwarden ten slotte de 14e plek. Vooral het gebruiksgroen van de stad (groen om in te spelen of te wandelen) scoort matig.

Nieuws

menu