Man (25) uit Leeuwarden verdacht van serie brandstichtingen in Harlingen, waaronder mogelijk een bij het ziekenhuis

Een 25-jarige Leeuwarder is vrijdag aangehouden voor meerdere brandstichtingen in Harlingen. Er waren tussen januari 2019 en februari 2021 zo’n zestig branden in de stad, waarvan bij zeker 22 sprake was van brandstichting. Hoeveel daarvan gelinkt zijn aan de verdachte, heeft de politie nog niet bekendgemaakt.

Uitgebrande carport aan de Koningin Julianastraat in Harlingen. In de stad is onrust ontstaan over een reeks brandstichtingen. 

Uitgebrande carport aan de Koningin Julianastraat in Harlingen. In de stad is onrust ontstaan over een reeks brandstichtingen. 

De branden vonden vooral plaats in de Oosterparkwijk en in Plan-Zuid. Er gingen meerdere voertuigen in vlammen op, en er was brandstichting bij woningen. Ook werd brand gesticht bij het Harlinger ziekenhuis, een dependance van Medisch Centrum Leeuwarden. Er vielen geen gewonden.

Camerabeelden

De politie stelde daarop een onderzoek in. Zo waren er meerdere buurtonderzoeken, werd er technisch en forensisch onderzoek verricht, en werd gezocht naar DNA-sporen. Ook werden camerabeelden verzameld en geanalyseerd. Een aantal van die beelden (van branden in januari en februari dit jaar) werd in juni gedeeld om mogelijke getuigen te achterhalen. De politie kreeg op basis daarvan meerdere tips.

Uiteindelijk kon de Leeuwarder aangehouden worden als verdachte. Wat de aanleiding voor de brandstichtingen is, wordt nog onderzocht.