Leeuwarder slachterij Vion verder in vega

Het internationale vleesbedrijf Vion stopt na twee jaar alweer met de slacht van koeien in Leeuwarden. De slachterij nabij de Dairy Campus gaat komend voorjaar volledig over op de productie van plantaardige vleesvervangers.

De zo goed als nieuwe slachterij van Vion aan de zuidkant van Leeuwarden.

De zo goed als nieuwe slachterij van Vion aan de zuidkant van Leeuwarden. Foto: Vion

De markt daarvoor is groeiende, ook vanwege de opkomst van flexitariërs die nog maar een paar keer per week vlees eten, zo stelt Vion. Een tweede reden voor het sluiten van de slachterij is het overschot aan vleeshaken in de sector.

,,We hebben in het voorjaar ons voornemen bekendgemaakt een derde divisie op te zetten voor plantaardige producten. Na een half jaar gekeken te hebben naar de beste locatie daarvoor is Leeuwarden de perfecte plek gebleken”, zegt Vion-woordvoerder Nancy Aschman. ,,Dat betekent dat we er geen vlees meer binnen zullen krijgen: je kunt die twee niet combineren op één plek. We gaan vrij snel dicht, de slachterijmachines een nieuwe bestemming geven en dan de locatie inrichten op plantaardige productie.”

Het betekent geen aanvoer van koeien meer, maar de productie van vegan burgers, kipstukjes, gehakt, worstjes en schnitzels gemaakt van soja. Die soja komt deels uit het buitenland. Vion wil in Leeuwarden gaan onderzoeken of producten van regionale akkerbouwers, zoals aardappelen, bieten en reststromen, als eiwitingrediënt kunnen gaan dienen.

De soja voor die producten komt deels uit het buitenland

De vleesvervangers van Vion zullen eerst onder ‘private labels’ – huismerken – worden geleverd aan supermarkten. Daar zijn al de eerste afspraken over gemaakt, Vion praat intussen verder met andere partijen in de productie van vleesvervangers om de afzet te kunnen vergroten.

De nieuwe koers betekent geen verlies van banen. ,,Onze twaalf vaste werknemers op kantoor en in de productie kunnen naar een andere locatie of worden omgeschoold. In het voorjaar willen we operationeel zijn, en dan kijken we daarna of er voor flexibele krachten ook weer plek is”, zegt Aschman.

Leeuwarden wordt voor Vion – met rund- en varkensvlees een van de grootste producenten in Nederland en Duitsland – het centrum van de vleesvervangers. ,,We bedienen vanuit Leeuwarden vooral onze thuismarkten, maar we willen ook groeien in andere landen als Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Spanje.”

Overcapaciteit

Bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink laat weten dat het aantal slachtplaatsen in Nederland de afgelopen twee jaar ook fors is toegenomen en ,,ruim voldoende is gebleken om aan de vraag te voldoen”. Naast die groei is het aantal melkkoeien juist afgenomen door strengere (fosfaat)regelgeving, en neemt die naar verwachting verder af om de ammoniakuitstoot te verlagen.

Melkveehouders in Noord-Nederland die leveren aan Vion in Leeuwarden kunnen op korte termijn bij de slachterij in Tilburg terecht. Andries Kingma van het veehandelscentrum Noord-Nederland noemt de overstap van Vion ,,jammer”. ,,We waren er juist zo trots op dat Vion de ambitie toonde om in Leeuwarden zo’n grote slachterij neer te zetten. Het paste erg mooi in het plaatje van Leeuwarden als agrarische hoofdstad. Daar gaat de glans nu wel wat van af.”

Nieuws

menu