Liefde in tijden van corona: hoe gaat het daten?

Door de coronacrisis is het daten aanzienlijk lastiger geworden. Maar niet onmogelijk, legt datingcoach en matchmaker Geppy Visser-de Jong uit Joure uit. ,,Het is ook een bijzondere tijd, waarin je verbondenheid kunt krijgen.”

Datingcoach en matchmaker Geppy Visser-De Jong uit Joure geeft tips hoe je ook in deze coronatijd toch nieuwe relaties kunt aangaan.

Datingcoach en matchmaker Geppy Visser-De Jong uit Joure geeft tips hoe je ook in deze coronatijd toch nieuwe relaties kunt aangaan. Foto: eigen collectie

Hoe ga je de liefde van je leven ontmoeten als je de hele dag thuis moet zitten? En als je wel een leuk persoon ontmoet, wat kun je dan nog doen in deze tijden? Het zijn nu sowieso geen makkelijke maanden voor alleenstaanden, denkt de datingcoach. Ze heeft een eigen datingbedrijf (Geppyness) en is matchmaker voor Mens & Relatie. ,,Als je single bent merk je dat in deze tijden extra. Dan ben je extra eenzaam, dat is best heftig”, zegt ze.

Volgens haar is het daarom voor alleenstaanden belangrijk dat ze contact zoeken met anderen. ,,Als single heb je niemand in huis aan wie je je verhaal kwijt kunt. Ga dus bellen en videobellen met anderen, zodat je niet nog eenzamer wordt, bijvoorbeeld met wijkteams van de gemeente. Er zijn heel veel mensen die welwillend zijn in deze tijd.”

Maar het daten staat ondanks het virus niet stil. Ze merkt dat het momenteel bijvoorbeeld druk is op de datingsites. ,,Veel mensen gaan nu uit verveling online daten. Als je echt op zoek bent naar een serieuze relatie kun je daarom wel teleurgesteld worden.”

Zwaarmoedig

Als er toch een match is moeten mensen kleine stapjes nemen. ,,Je moet het opbouwen. Meteen een paar uur videochatten is te lang. En vertel niet meteen je hele levensverhaal. Verder moeten mensen positief zijn, en uitstralen dat je een leuk persoon bent. Vooral nu met de crisis. Mensen vinden het niet aantrekkelijk als je zwaarmoedig bent en veel klaagt, vooral mensen die je niet kent. Het is mooi weer, dus probeer wel te genieten van de kleine dingen. Het is ook maar een tijdelijke situatie.”

Bellen en videobellen is volgens Visser-de Jong beter dan contact via WhatsApp. ,,Dat leidt vooral in het begin tot veel misverstanden. Dat zie ik veel gebeuren. Mensen wisselen al snel te veel informatie uit, en die wordt niet altijd goed geïnterpreteerd. Mannen zijn daarin soms te snel, en vrouwen schrikken daarvan. En de non-verbale communicatie heb je niet bij WhatsApp, en die is juist belangrijk om elkaar te leren kennen.”

Wandeling

Persoonlijk afspreken kan nog wel, maar mensen moeten voorzichtig zijn. ,,Neem die anderhalve meter afstand en vraag van te voren of de ander klachten heeft. Als je elkaar toch wilt ontmoeten, kun je naar een parkje, met beiden een eigen thermosfles koffie. Ook een mooie lange wandeling is een optie, bijvoorbeeld in een mooi rustig natuurgebied. Wees wel voorzichtig, en ga niet met een wildvreemde naar een afgelegen gebied.”

De volgende stap, thuis afspreken, mag nog wel, maar ook daarin moeten mensen voorzichtig zijn. ,,Dat is nu wel heel makkelijk, maar doe het niet te snel. En maak dan de afspraak niet te lang. En denk om die anderhalve meter afstand. Dat is natuurlijk dubbel, want je wilt uiteindelijk in een relatie geen afstand.”

Coronacrisis is ook de ultieme relatietest

In deze tijd uit elkaar gaan, is volgens Steegstra heel onverstandig. ,,Ook al kun je niet goed met elkaar overweg, als je er alleen voor staat wordt deze periode nog zwaarder. Ik kreeg vanochtend nog een mailtje van een gescheiden man die nu echt het gevoel had er alleen voor te staan en zich afvroeg hoe hij de dagen door moet komen nu hij het huis niet uitkomt."

Dat mensen geen fysiek contact kunnen hebben, kan funest zijn voor een beginnende relatie, beaamt Visser-de Jong. ,,Maar het is net hoe je ermee omgaat. Je kunt er nog steeds een spannende afspraak van maken, en als je straks wel weer mag, is het alleen maar leuker.” Ook de kans op een spontane ontmoeting is kleiner geworden. ,,Je kunt nu niemand meer ontmoeten in de kroeg bijvoorbeeld. Maar het kan natuurlijk nog wel, bijvoorbeeld bij een wandeling. Als je een leuke man of vrouw ziet kun je die aanspreken. En je hebt nu meteen een gespreksonderwerp. Het is ook weer een bijzondere tijd, waarin je verbondenheid kunt krijgen.”

Nadenken

Voor mensen die het daten nu even niet zien zitten, kan de tijd goed gebruikt worden om na te denken. ,,Mensen kunnen zich de vraag stellen waarom ze eigenlijk alleenstaand zijn. Ben je te onzeker of te kritisch? Dit zijn mooie momenten om dat aan te pakken, bijvoorbeeld met hulp van een coach of door een boek te lezen. Maar ook door te bellen met iemand uit je omgeving.”

En niet alleen alleenstaanden merken de gevolgen van de coronacrisis op het gebied van liefde. ,,Ik denk dat het aantal scheidingen toeneemt nu iedereen op elkaars lip zit. Dan lopen de spanningen op. Dat zien we ook vaak na Kerst en de jaarwisseling. Aan de andere kant is het ook een goed moment voor een goed gesprek. En ik denk dat er straks meer baby’s zijn, en dat mensen minder vreemdgaan. Dat is nu praktisch gewoon lastiger.”

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

menu