Liefde op het eerste gezicht op de dansvloer in 1947

Het was tijdens de katholieke jongerendag van augustus 1947 in Rijs dat de vonk oversloeg tussen Anneke Haarsma (95) en Gerrit Dijkstra (93). ,,Ik weet het nog goed”, zegt Dijkstra. ,,We ontmoetten elkaar op de dansvloer en het was liefde op het eerste gezicht.” Twee jaar later trouwden ze.

Gerrit en Anneke ontmoetten elkaar bij de katholieke jongerendag.

Gerrit en Anneke ontmoetten elkaar bij de katholieke jongerendag. Foto: ANP

Vanwege de dementie van zijn vrouw woont het echtpaar sinds mei in zorgcentrum Nij Statelân in Menaam. ,,Hier konden we in ieder geval nog bij elkaar blijven.” Overdag gaat zijn vrouw vaak naar de dagbesteding. Dijkstra houdt zelf veel van fietsen en heeft ook nog een auto.

Boterfabriek

Dijkstrais geboren en getogen in Franeker. Sinds zijn veertiende werkte hij hier bij de margarinefabriek van Rollingswier. ,,Ik ben begonnen als de eerste knecht van Jurjen Rollingswier, de oprichter van de fabriek, en heb de hele ontwikkeling van de margarine-industrie meegemaakt. Het begon handmatig met ijsblokken en eindigde machinaal met grote koelmachines.”

De margarinefabriek werd later olie- en sausspecialist Levo en is nog altijd eigendom van de familie Rollingswier. Dijkstra wist zich in de loop der tijd op te werken tot chef.

Zijn vrouw is geboren in Balk en opgegroeid in Wijckel. ,,Ze groeide in een groot gezin van dertien kinderen op. Ze kon goed leren, maar na de lagere school moest ze bij een boer in Sondel aan het werk, waar ze koeien melkte en de huishouding deed. Ze woonde hier ook bij in. Er was toen geen geld om haar door te laten leren. Doordat de oudsten het huis uit waren, was het later wel mogelijk om de jongsten van het gezin te laten doorleren.”

Je moet geven en nemen in een relatie, dat is het allerbelangrijkste

Na hun trouwen ging het paar in Franeker wonen. Dijkstra verruilde in de loop der tijd de margarinefabriek voor chocoladefabriek Efraco in Achlum waar hij bedrijfsleider werd.

De zomers brachten ze veel in hun caravan in Appelscha door

en toen Dijkstra met de VUT ging, kochten ze hier een bungalow. ,,Mijn moeder vond Franeker en omgeving maar een kale bedoening”, zegt dochter Hetty Bouma, de oudste van de vier. ,,Ze miste de bomen en voelde zich thuis in Appelscha.” Ze bouwden hier een nieuw sociaal netwerk op. Zo gingen ze naar de katholieke kerk van Oosterwolde, waar Dijkstra bij het koor zong.

Terug naar de klei

Met het klimmen der jaren besloten ze na 24 jaar om terug naar Franeker te verhuizen. ,,Onze kinderen woonden er nog en zo konden we ze gemakkelijker zien.”

De hoogtepunten van de afgelopen zeventig jaar waren volgens Dijkstra de geboortes van de kinderen. ,,Het dieptepunt was het overlijden van onze oudste zoon Ate vorig jaar. Het lastige is dat ik hier moeilijk met mijn vrouw over kan praten vanwege de dementie.”

Ze kregen acht kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Ze vieren het jubileum vandaag met de familie in Nij Statelân. Vanmiddag komt burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke langs om het echtpaar te feliciteren.

Het geheim van dit platina huwelijk? Dijkstra: ,,Je moet geven en nemen in een relatie, dat is het allerbelangrijkste.”

Nieuws

menu