Liefhebbers kunnen eigen ANWB-paddenstoel van Vlieland bemachtigen, eilander VVV organiseert digitale veiling

VVV Vlieland organiseert in samenwerking met Lab Vlieland sinds 1 juni een digitale veiling waarbij er geboden kan worden op achttien paddenstoelen die voorheen wegwijzers waren op het eiland. De organisatie verwacht veel animo, ,,Het heeft voor veel mensen nostalgische waarde.”

Een van de paddenstoelen die worden geveild.

Een van de paddenstoelen die worden geveild. Foto: FD

Wie graag een paddenstoel als bijzettafel wil, als ornament voor in de tuin of gewoon als historisch hebbeding als herinnering aan vervlogen tijden, moet waarschijnlijk diep in de buidel tasten. De organisatie verwacht een run op de paddenstoelen, die afgelopen zomer werden vervangen door nieuwe exemplaren.

Waterkringloop

De gemeente Vlieland schonk de bewegwijzering vervolgens aan VVV Vlieland en Lab Vlieland die de veiling organiseren, met als doel om er iets moois voor het eiland voor terug te krijgen. Lab Vlieland, een organisatie die vaak projecten organiseert waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan, kwam met het idee om een wandel-, hardloop-, en fietsroute te realiseren die de waterkringloop op Vlieland laat zien. ,,We wilden iets met water doen, omdat dit een hele belangrijke rol speelt op het eiland”, licht Marieke de Graaff van Lab Vlieland toe. Begin 2022 moet deze Waterroute Vlieland gerealiseerd worden.

De organisatie volgt hierbij het voorbeeld van Terschelling, dat in februari vorig jaar een soortgelijke veilingactie organiseerde. De actie was een succes en de bedragen liepen hoog op. Uiteindelijk werd er meer dan 30.000 euro opgehaald voor de bronzen maquette op Kaapsduin, Tastbaar Terschelling, dat blinden en slechtzienden een voel-indruk moet geven van het eiland. ,,Je zag dat mensen dat toen heel leuk vonden, het heeft toch een bepaalde nostalgische waarde. Het leek ons leuk om in navolging daarvan deze soortgelijke veiling te organiseren.”

Oude klassieke letters

Op de eerste middag dat de veiling geopend was, lag het hoogste bod rond 16.00 uur op 750 euro voor paddenstoel nummer twaalf. ,,Een paddenstoel die er het oudst uitziet, waarop in mooie klassieke letters alle bijzondere plekken van Vlieland staan”, aldus de Graaff. De andere paddenstoelen schommelen zo’n beetje rond de 200-250 euro.

,,Vanaf het begin wordt er al flink geboden, dus dat is heel leuk”, vertelt de Graaff. ,,We zijn blij en verrast met dit begin en de bedragen in de eerste paar uren. Het is wat we hadden gehoopt en belooft nog veel goeds voor de dagen die komen. Hopelijk kunnen we het bedrag van Terschelling nog overtreffen!”

Geïnteresseerden kunnen bieden via www.waterroutevlieland.nl . De veiling is gestart op 1 juni 12.00 uur en eindigt op 13 juni, ook om 12.00 uur.