Dit artikel is vandaag gratis

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan: de hoogste tijd voor het CDA om het imago op te poetsen

CDA-leider Wopke Hoekstra houdt een toespraak op het CDA partijcongres. Foto: ANP

Als het CDA landelijk in de problemen komt, straalt dat af op lokale politici, weet de Friese CDA-voorzitter Theo Joosten. Hij hoopt dat de positieve sfeer op het CDA-congres op tijd komt om de partij goed neer te zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

,,Je kunt lokaal nog zo goed presteren, na het afgelopen jaar waarin er veel mis is gegaan bij het CDA moet je ook lokaal soms harder werken om dat beeld recht te zetten. Zo werkt dat nu eenmaal.”

Het hielp volgens Joosten niet mee dat de kandidatenlijsten voor de gemeenteraad precies op het hoogtepunt van de spanningen binnen de partij samengesteld werden. Dat gebeurde in Friese gemeenten, net als elders, vlak voor de zomer. Op dat moment besloot het landelijke partijbestuur op te stappen na het kritische rapport van de commissie-Spies. Dat leidde volgens Joosten echter niet tot twijfel bij de leden die zich kandidaat stelden voor de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Ideaal was die timing niet, maar ik heb van geen van de zestien afdelingen gehoord dat mensen zich daarom hebben teruggetrokken.”

Dialoog

De Friese voorman van de partij kijkt positief terug op het congres van zaterdag. ,,Omdat we niet te veel achterom keken, maar vooruit.” Dat de leden zich daarbij duidelijk inhoudelijk lieten horen over standpunten over voltooid leven, het leenstelsel en het klimaat ziet Joosten als een begin van de terugkeer van dialoog in de partij. ,,Waarbij cultuurverschillen er mogen zijn en waarin iedereen verantwoordelijk is voor het bewaken van die cultuur.”

Nieuws

menu