Dit artikel is vandaag gratis

Lutz Jacobi ontvangt de Els Veder-Smit-prijs, brandweer Fryslân stuurt spullen naar Oekraïne en geldtekort dwingt zorginstelling tot sluiten: dit zijn de verhalen uit het Friesch Dagblad van donderdag | Dagoverzicht

Tieme Heeringa en Tjalling Feenstra roepen op tot nieuwbouw van het Dockinga College. Foto: Marcel van Kammen

Een overzicht van het nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag. Lees meer over de uitreiking van de Els Veder-Smit-prijs, gebedsdiensten in Friese kerken voor Oekraïne en hoe een petitie moet zorgen voor een nieuw schoolgebouw in Dokkum.

Eens per drie jaar wordt de Els Veder-Smit-prijs toegekend aan een persoon die zich inzet voor de positie van vrouwen in de Friese politiek. Lutz Jacobi mag zich dit jaar de winnaar noemen. ‘Ik ben wie ik ben, ik wind er geen doekjes om, maar wel met respect. In deze tijd is dat niet altijd makkelijk, maar ik ga stug door.’

Friese brandweerkorpsen doen mee aan een landelijke actie om spullen op te sturen naar de brandweer in Oekraïne. Zij zamelden de afgelopen twee weken onder meer bluspakken, helmen, handschoenen en EHBO-dozen in. Twee mensen van de brandweer in Kollum zijn donderdagochtend vertrokken naar Roemenië.

Zorginstelling voor mensen met dementie Zorghuizen in Nederland in Leeuwarden en Wolvega moet door een groot geldtekort noodgedwongen sluiten. Financiële middelen om het tij te keren ontbraken. Zorghuizen Noord Nederland is op zoek naar nieuw onderdak voor haar ruim dertig bewoners.

Er wordt al tien jaar gesproken over nieuwbouw van het Dockinga College in Dokkum, maar tot nu toe zonder resultaat. Er is sprake van lekkage, tocht door het enkel glas, er zitten gaten in de vloer en de daken begeven het. Leerlingen Tjalling en Tieme vragen met een petitie om geld en actie.

En tot slot: in Joure en Leeuwarden zijn er gebedsdiensten voor Oekraïne. De doopsgezinde kerk in Joure is vanaf zeven uur ‘s avonds open ‘om gevoelens rondom de situatie in Oekraïne met elkaar te delen’. Steeds meer Friese kerken houden een dergelijke samenkomst.

Wil je elke dag een overzicht van onze verhalen in je mailbox krijgen? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief. Dat kan hier. Fijne dag verder!

Nieuws

menu