Op het Friesland College zijn ze klaar voor volle klassen zonder afstandsregels. Maar of het MBO volledig open kan, besluit het kabinet vrijdag pas

Als er één moment is om het middelbaar beroepsonderwijs weer volledig te openen, dan is het nu. Dat zegt de MBO-raad in aanloop naar het kabinetsbesluit over heropening van het hoger onderwijs, aanstaande vrijdag. Woordvoerder Jan Dijksma van het Friesland College schaart zich achter de oproep van de MBO-raad.

Studenten bouw en techniek tijdens een praktijkles op ROC Friese Poort, vorig jaar juni. Als het kabinet de 1,5-meterregel in het MBO loslaat, zijn praktijklessen weer zonder beperkingen mogelijk.

Studenten bouw en techniek tijdens een praktijkles op ROC Friese Poort, vorig jaar juni. Als het kabinet de 1,5-meterregel in het MBO loslaat, zijn praktijklessen weer zonder beperkingen mogelijk. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Volledige heropening zou betekenen dat de regels rond anderhalve meter afstand houden op mbo-scholen losgelaten kunnen worden. Alle studenten zouden dan weer elke dag naar school kunnen. Tot nu toe moest onderwijs in kleine groepen worden gegeven en konden studenten maar een deel van de lestijd op school zijn.

Woordvoerder Jan Dijksma van het Friesland College schaart zich achter de oproep van de MBO-raad. ,,Het zou ontzettend prettig zijn voor studenten om zonder de afstandsregels naar school te kunnen. Dan zijn er weer meer praktijklessen mogelijk, die voor het MBO juist zo belangrijk zijn.” De afgelopen anderhalf jaar konden die praktijklessen slechts beperkt doorgaan.

De snelle omslag naar online onderwijs ,,is op allerlei punten hartstikke goed gegaan, maar het nadeel is dat je toch minder goed contact hebt. Voor de begeleiding en de motivatie is rechtstreeks contact met studenten in de klas gewoon ontzettend belangrijk. Hoe meer ruimte docenten daarvoor hebben, hoe beter.”

Kantine

Het Friesland College is al uitgegaan van het scenario dat de school zonder beperkingen open kan. ,,Stoelen en tafels die we eerder hadden weggehaald, hebben we nu weer teruggeplaatst. We hopen dat studenten straks ook weer samen in de kantine kunnen eten en dat studenten van de koksopleiding weer als vanouds de catering kunnen verzorgen.”

Dijksma heeft goede hoop dat het kabinet vrijdag met groen licht komt voor een heropening zonder beperkingen, maar houdt net als de MBO-raad een slag om de arm. ,,Het moet wat corona betreft wel verantwoord kunnen. Die afweging laat ik graag bij het kabinet.”

De MBO-raad kan er in het geval van ,,ontzettend goede redenen” begrip voor opbrengen als het kabinet de afstandsregels in het MBO toch overeind houdt, al zou dat dus betekenen dat studenten niet dagelijks naar school kunnen. ,,Mogelijk zijn er toch andere, epidemiologische redenen om de anderhalve meter te blijven handhaven. We vertrouwen op de wetenschap”, aldus een landelijk woordvoerder.

Te kort dag

Mochten de afstandsregels blijven, dan gaan ze op het Friesland College niet alle teruggeplaatste stoelen en tafels weer weghalen. ,,Nee, dat is te kort dag. Maandag 23 augustus beginnen de lessen alweer. Als het moet, zullen we in kleine groepen blijven werken. Dan worden gewoon niet alle stoelen bezet. Maar we hopen op een volledige heropening; de studenten en docenten verdienen het.”

De Vereniging Hogescholen vindt hoe dan ook dat het afgelopen moet zijn met de afstandsregels in het hoger onderwijs. ,,De 1,5m-regel komt er in de praktijk op neer dat studenten gemiddeld maar één dag per week fysiek onderwijs kunnen krijgen”, zegt een woordvoerster. En dat is veel te weinig, vindt de vereniging. ,,Wij zijn nu aan de beurt.”

Het zou voor hogescholen en universiteiten lastig zijn om in dit late stadium de roosters aan te passen op afstandsregels. ,,Dan zouden we binnen twee weken alles weer om moeten gooien”, aldus de Vereniging Hogescholen. De universiteitenkoepel VSNU noemt dat ‘bijna onmogelijk’.