Dit artikel is vandaag gratis

Een eigen mobiele hospicekamer: MCL begint een proef met een klinische ziekenhuiskamer kan worden omgetoverd tot een warme huiskamer

De hospicekamer. Foto: MCL

Het MCL begint een proef met een hospicekamer. Patiënten die komen te overlijden, kunnen samen met hun naasten de laatste periode in een tijdelijke ‘huiskamer’ in het ziekenhuis verblijven. Zo kunnen patiënten toch in een soort hospice terecht, als ze bijvoorbeeld te ziek zijn om vervoerd te worden naar huis of een hospice, of als er geen plek is in een hospice.

De hospicekamer is geen vaste kamer, maar een verplaatsbare kast gevuld met onder andere sfeerverlichting, een bluetoothspeaker, serviesgoed, thermoskan, kussens, dekens en een klein koelkastje. ,,We noemen het ook wel een mobiele huiskamer. De verpleegkundigen brengen deze - in overleg met de naasten van de patiënt - naar de gewenste ziekenhuiskamer. Vervolgens kunnen zij met alle benodigdheden een klinische ziekenhuiskamer omtoveren tot warme, huiselijke ruimte”, zegt Rick Idsardi, verpleegkundige in opleiding tot specialist en initiatiefnemer.

Zes maanden op proef

De proef start op de afdeling oncologie en loopt zes maanden. Als de verpleegkundigen, de patiënten en hun naasten het een succes vinden, dan kan de hospicekamer worden uitgebreid en ook op andere afdelingen in het MCL worden ingezet.

Nieuws

menu