MCL haalt broekriem aan: 60 bedden dicht

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden sluit deze zomer zo’n zestig van de 648 bedden, waarmee 3,5 miljoen euro bespaard wordt. Andere maatregelen, die deels al ingegaan zijn, moeten de besparing voor dit jaar verdubbelen. Lukt dat niet dan zal de jaarrekening over 2019 net als 2018 een tekort vertonen, zei bestuursvoorzitter Patrick Vink bij de presentatie van het jaarverslag, dat vandaag openbaar wordt.

Het ziekenhuis moet de komende drie jaar in totaal 21 miljoen bezuinigen.

Het ziekenhuis moet de komende drie jaar in totaal 21 miljoen bezuinigen. Beeld: Google Streetview

Het grootste ziekenhuis van Fryslân, met een nevenvestiging in Harlingen, boekte vorig jaar 2,3 miljoen verlies op een totale omzet van 378,2 miljoen. Medio vorig jaar werd nog een verlies van zeven miljoen voorzien, maar een besparingsoperatie heeft al wat soelaas geboden. Vink: ,,We willen van een verwacht tekort van zeven miljoen en een gerealiseerd tekort van 2,3 miljoen naar een nulresultaat in 2019.”

MCL heeft de gemiddelde leegstand van bedden tegen het licht gehouden, waarbij bleek dat sommige afdelingen ineengeschoven kunnen worden. ,,Op die manier kunnen we ongeveer anderhalf van de vijftien afdelingen sluiten. Dat levert een flinke besparing op, die afdelingen hoeven bijvoorbeeld ook niet meer schoongemaakt te worden.”

De bedden zijn in noodgevallen als een griep-epidemie snel weer te gebruiken.

Banen weg

Het sluiten van zestig bedden heeft ertoe geleid dat 28 vacatures in de verpleging, die opgespaard waren na het instellen van een vacaturestop, niet ingevuld worden. Er vallen geen ontslagen. Door het niet verlengen van tijdelijke contracten en natuurlijk verloop moeten uiteindelijk ongeveer zestig banen verdwijnen. Dat betekent overigens niet dat er geen ziekenhuispersoneel meer wordt opgeleid. ,,Dat blijft altijd doorgaan, want we moeten hoogwaardige zorg blijven leveren.”

Het aantal opleidingsplaatsen (819) was in 2018 maar een fractie minder dan in 2017 en fors meer dan de jaren daarvoor. In totaal werken er 3250 mensen in het MCL, samen goed voor bijna 2500 voltijdbanen.

Doordat poli’s efficiënter zijn gaan werken, zijn de wachtlijsten nagenoeg weggewerkt. Dat levert ook een besparing op. Vorig jaar werd al besloten om nieuwbouw van operatiekamers, waarmee een investering van tien miljoen gemoeid zou zijn, voorlopig uit te stellen.

Om een financieel gezonde situatie te bereiken moet de komende drie jaar in totaal 21 miljoen euro bezuinigd worden. De contracten voor materialen worden tegen het licht gehouden om het goedkoper te doen, patiënten verblijven voor en na de operatie korter in het ziekenhuis.

De nieuwe maatregelen hebben ertoe geleid dan in de laatste drie maanden van 2018 driehonderd patiënten meer geopereerd zijn dan in dezelfde periode van 2017, en in de eerste vier maanden van 2019 vierhonderd meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het tekort aan artsen op de spoedeisende hulp is nog niet helemaal weggewerkt, maar ,,de dramatische tekorten zijn weg”.

Nieuws

menu