Dit artikel is vandaag gratis

MCL wordt de komende twaalf jaar volledig nieuw gebouwd: er komt een nieuw complex voor de ic en 14 operatiekamers

De ingang van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Foto: Marchje Andringa

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden kondigt een groot nieuwbouwplan aan. In 2023 wordt begonnen met de bouw van een complex waar de intensive care en veertien operatiekamers (OK’s) komen. Deze eerste nieuwbouw kost 100 tot 120 miljoen euro.

Het ziekenhuis verwacht in 2025 de eerste patiënten in het nieuwe complex te kunnen ontvangen. Omdat het om nieuwbouw gaat hoeft de zorg er niet onder de lijden, laat woordvoerder Gerard Akkerman weten. Het gebouw, dat uit vijf verdiepingen bestaat, komt rechts van de hoofdingang te staan. Hier staat nu nog het voormalige Ronald McDonaldhuis, dat drie jaar geleden dicht ging. Een architect is nog bezig met het ontwerp.

Als het gebouw af is wordt begonnen met de nieuwbouw van de klinieken en poliklinieken en de ondersteunende afdelingen. In 2035 moet alles klaar zijn. De nieuwbouw kost in totaal naar verwachting 300 miljoen euro.

Structureel geld

Eerdere pogingen tot nieuwbouw ketsten af, onder andere omdat het MCL er financieel slecht voorstond. ,,Maar na jaren van bezuinigen schrijft het ziekenhuis weer zwarte cijfers en blijft er structureel geld over waarmee de rente voor een lening kan worden afgelost”, zegt Akkerman.

Nieuwbouw is nodig om hoogwaardige zorg te kunnen blijven bieden. ,,Het MCL is een Top 10-ziekenhuis”, zegt Akkerman. ,,We bieden specialistische zorg op het gebied van oncologie, maar doen ook veel hartoperaties. We zitten qua zorg tussen de academische ziekenhuizen, zoals het UMCG, en de reguliere ziekenhuizen in.”

IC in de buitenlucht

Wat meespeelt bij de afweging om voor nieuwbouw te kiezen zijn de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Het MCL ontwikkelt daarom twee hybride OK’s, waarbij geavanceerde beeldvormende apparatuur onderdeel is van de OK-ruimte. Er komen ook moderne technische oplossingen waarmee spreken aan de beademing mogelijk wordt. Verder kunnen IC-patiënten straks in de buitenlucht herstellen op een terras dat grenst aan de ic-afdeling.

Dergelijke vernieuwingen zijn volgens Akkerman nodig om als werkgever aantrekkelijk te blijven voor artsen..

Of de nieuwbouw ook betekent dat er bedden bijkomen in het MCL is nog niet bekend. Het is in elk geval geen noodzaak. Het aantal OK’s blijft wel intact.

,,Misschien is wel de uitkomst dat er minder bedden komen op de klinieken en poliklinieken, omdat het een trend is dat steeds meer behandelingen buiten het ziekenhuis plaatsvinden”, zegt Akkerman. Voor herstel en revalidatie zal intensiever worden samengewerkt met Noorderbreedte of de thuiszorg.

Nieuws

menu