Dit artikel is vandaag gratis

Maartje Nauta wint het Earste Groat Franeker Diktee: ‘Franekers bruke komt earst, geef kin altyd nòg’

Maartje Nauta (midden), winnaar van het Earste Groat Franeker Diktee. Rechts Feja Attema (2e) en links Gerard de Jong (3e). Foto: Genoatskap foar ut Behoud fan ut Franekers

Maartje Nauta heeft het Earste Groat Franeker Diktee gewonnen. Het dictee werd gehouden door het Genoatskap foar ut Behoud fan ut Franekers. ‘Foar de leuk’, in eerste instantie.

Voor het eerste Franeker dictee hadden zich een kleine dertig deelnemers aangemeld. Het dictee werd donderdagavond voorgelezen in de Poort van Franeker en bestond uit een aantal onderdelen. De eerste tekst ging over de stad Franeker en was een bewerking van de liedtekst ‘Un plaatsy’, in 1986 geschreven door Tjitte Piebenga voor het Franeker Straatcabaret.

De jury bestond uit Wim Aalbers, Anneke Tulp en Annalies van der Pol, de drie redactieleden van het Franeker Woardeboek dat in 2021 verscheen. Maartje Nauta bleek vijftien fouten te hebben gemaakt, het laagste aantal van alle deelnemers. Ze kreeg naast een beker voor de eerste prijs ook een wisseltrofee mee, een echte originele klok met klepel, die symbool staat voor hoe de inwoners van Franeker ook wel worden genoemd, namelijk; Klokkedieven.

Feja Attema werd met 19 fouten tweede en Gerard de Jong, taalcoördinator van de gemeente Waadhoeke, derde met 22 fouten.

Het Genoatskap foar ut Behoud fan ut Franekers is tevreden over de animo voor het dictee en het verloop van de avond. ,,Ut doël om mekaar te treffen, Franekers te praten, te hoaren en te skriven, foar de leuk is mear dan réaliseard”, zo laat het genootschap weten. Dat er fouten worden gemaakt is min of meer bijzaak. ,,Franekers bruke komt earst, geef kin altyd nòg.”

Stedelijke elite

Het Franeker Stadsfries begon in de zestiende eeuw net als andere varianten van het Stadsfries als taal van de stedelijke elite. De elite van de Friese steden nam het Brabants en Hollands over van Friese bestuurders en handelaren die deze spreektaal waren gaan gebruiken door hun bestuurlijke- en handelscontacten met Brabant en Holland. In de loop van de eeuwen drong de spreektaal tot het gewone volk door, terwijl de elite het Algemeen Beschaafd Nederlands ging spreken.

Het Franekers wordt tegenwoordig vooral nog gesproken in de kroeg en de sportkantine en in sommige winkels. Het Genoatskap foar ut Behoud fan ut Franekers probeert de taal zoveel mogelijk te promoten, via publicaties en het organiseren van activiteiten.

Nieuws

menu