Massaal protest tegen Fries cultuurplan

De provincie moet zich bij het toekomstige cultuurbeleid niet te veel focussen op theater en popcultuur. Deze oproep deden vijftien insprekers gisteren namens tientallen culturele organisaties in het provinciehuis, bij een commissievergadering van Provinciale Staten.

Beeldende kunst moet een gewaardeerd onderdeel van de Friese kunst blijven, vindt Museum Belvédère in Oranjewoud.

Beeldende kunst moet een gewaardeerd onderdeel van de Friese kunst blijven, vindt Museum Belvédère in Oranjewoud. Foto: Simon Bleeker

In het Uitvoeringsprogramma Heroriëntatie Fryske Culturele Infrastructuur zet de provincie de lijnen uit voor het cultuurbeleid vanaf 2021. Auke Zeldenrust, directeur van Keunstwurk, schreef namens 98 culturele instellingen al een brief aan de Staten. Zij hebben allen moeite met de in hun ogen te eenzijdige focus.

Dat sentiment werd gisteravond door zo’n vijftien insprekers uit de kunst- en cultuursector herhaald. Daarbij werd vooral in de bres gesprongen voor beeldende kunst. Fotograaf Dolph Kessler, tevens oud-wethouder van Leeuwarden: ,,Beleid maken is prima, maar als je initiatieven uit kunsthoeken niet meer kan honoreren ben je fout bezig. Beeldende kunst zou in mijn ogen juist per definitie nooit een non-prioriteit mogen worden. Daar doe je komende generaties mee tekort. En met alle respect voor de popmuziek, maar niemand herinnert zich in 2080 nog de popmuziek van nu, maar wel de beeldende kunst die er nu wordt gemaakt. Met beperkte provinciale subsidie zit je voor een dubbeltje op de eerste rij.”

Han Steenbruggen, directeur van museum Belvédàre in Heerenveen: ,,We hebben straks in Belvédère een tentoonstelling van honderd jaar schilderkunst in Fryslân. Die leert ons een belangrijke les. In het jongere segment van kunstenaars zijn er veel te weinig vertegenwoordigers. Juist aan de onderkant is er nog zoveel werk aan de winkel. Jonge kunstenaars moeten de ruimte en ondersteuning krijgen van de provincie om zich te ontwikkelen. Kunst in Fryslân moet je koesteren en ondersteunen.

Bedreigend

,,Beeldende kunst moet een gewaardeerd onderdeel van de Friese kunst blijven, naast popmuziek en schrijfkunst”, voegt kunstenaar Marije Bouman daar aan toe. ,,Het is een kracht die nieuwe werelden kan openen. Voor mij als beeldend kunstenaar is de nota zoal die er nu ligt bedreigend. Beeldende kunstenaars hebben podia nodig om hun kunst te laten zien. Dat gaat met deze nota vermageren. Beeldende kunst sluipt als het ware de provincie uit en wat heb ik hier dan nog te zoeken? Dan krijg je een leegloop van creatieve mensen uit de provincie en we kunnen niet zonder hen.”

Er waren dermate veel insprekers dat voor een uitgebreide discussie tussen Statenleden geen tijd meer was. Ze gaven nog wel kort aan welke punten zij het belangrijkste vinden. ,,Ik vind de stukken nogal vaag, verwarrend en onduidelijk”, zei zelfstandig Statenlid Sietze Schukking. ,,Festivals, musea, amateurkunsten, het loopt allemaal door elkaar heen. Wij stellen voor om de structuur van de nota aan te passen. Maak duidelijker welke uitgaven incidenteel zijn. Wat gaat in stenen? Wat gaat in mensen?” PvdA’er Tjerk Voigt kondigde al aan dat wat hem betreft ook beeldende kunst en muziek als geheel als prioriteit moeten worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma.

Provinciale Staten neemt volgende week woensdag een besluit over de nota.

Nieuws

menu