Tientallen dode bruinvissen aangespoeld op Waddeneilanden. Wat is er aan de hand?

Op de Waddeneilanden zijn de afgelopen dagen tientallen dode bruinvissen aangespoeld. Vrijwilligers van de dierenambulance op Ameland hebben er bijna een dagtaak aan om alle meldingen aan te nemen en de dieren van het strand te ruimen, meldt SOS Dolfijn.

Gestrande dode bruinvissen.

Gestrande dode bruinvissen. Foto: SOS Dolfijn

West-Terschelling Op de Waddeneilanden zijn de afgelopen dagen tientallen dode bruinvissen aangespoeld. Vrijwilligers van de dierenambulance op Ameland hebben er bijna een dagtaak aan om alle meldingen aan te nemen en de dieren van het strand te ruimen, meldt SOS Dolfijn.

De volwassen bruinvissen spoelen sinds donderdag aan op de stranden aan de noordzijde van Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. ,,Om de paar kilometer tref je er wel een aan”, zegt boswachter Joeri Lamers van Staatsbosbeheer op Terschelling. Hij nam zaterdag en gisteren poolshoogte aan de westkant van het eiland.

,,Ze spoelen dood aan. Zodra ze op het strand liggen, worden ze aangevreten door de meeuwen.” Lamers noemt het op zich ,,geen unicum” dat er bruinvissen aanspoelen, ,,maar het zijn er nu ineens in een paar dagen heel veel. Dat is wel opmerkelijk.”

De dode dieren worden met de stevige noordenwind vanaf de Noordzee naar de stranden van de Waddeneilanden gestuwd. ,,Ze zijn ook al vanuit vliegtuigjes gespot. Dus de komende dagen zullen er nog meer op de kust aanspoelen.”

Onderzoek

Bruinvisonderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht spreekt tegen de NOS van een massastranding. Naar de oorzaak is het nog gissen. „Je ziet het pas op de snijtafel. Wij hebben gisteren de eerste dieren van deze stranding binnengekregen in Utrecht en gaan het komende week onderzoeken.”

Het zou volgens haar kunnen dat er iets gebeurd is op de plek waar de dieren zich ophielden, waardoor ze zijn gestorven. ,,Maar het zou ook een ziekte kunnen zijn.”

De bruinvis is één van de kleinste walvissoorten en vaste bewoner van de Noord- en Waddenzee. De afgelopen jaren zijn er veel mogelijke oorzaken genoemd van massale bruinvissterfte: twee jaar geleden bleek dat zeehonden een dodelijke bacterie kunnen doorgeven aan hun prooien, waaronder bruinvissen. SOS Dolfijn noemde gisteren een marine-oefening in de buurt als mogelijke reden, of de bouw van een windmolenpark.

Omdat de kadavers op het strand al aan het ontbinden zijn, zal het wellicht lastig blijken om de doodsoorzaak vast te stellen.