Dit artikel is vandaag gratis

Meer bomen, gras en een groot terras; het Waagplein in Leeuwarden wordt voor 600.000 euro vergroend

Het ontwerp voor het Waagplein met op de voorgrond de marktkramen. Ontwerp: Gemeente Leeuwarden

In januari wordt begonnen met het vergroenen van het Waagplein in Leeuwarden. Het college van B en W raamt de kosten op 600.000 euro. De fietsenstalling onder de bomen maakt plaats voor een terras.

Zowel brasserie De Spiegelaar als Bakkerij Bart hebben belangstelling voor een terras op dit deel van het Waagplein. Twee van de bestaande bomen worden verwijderd om bevoorradingsverkeer mogelijk te maken. In totaal komen er achttien bomen op het plein terug en er komt een grasvlak. Om het hoogteverschil te minimaliseren, komen er twee traptreden.

Lichtmast

De huidige lichtmast op het plein blijft staan. De rood-wit-blauwe bestickering is verwijderd. De mast is nu blauw. In een nieuw lichtplan, dat nu niet bij de vernieuwing hoort, moet besloten worden of de lichtmast ook in de toekomst blijft.

De fietsenstalling, die nu nog onder de bomen is, wordt verplaatst naar de westzijde van het Waaggebouw. De verbouwing is naar verwachting in mei afgerond.

Nieuws

menu