Meer geweld tegen politie in Fryslân

Friese agenten worden vaker geconfronteerd met geweld, zo blijkt uit cijfers van politie-eenheid Noord-Nederland. In 2019 lag dit soort incidenten 14 procent hoger dan het jaar ervoor.

Een bodycam op een politie-uniform. Agenten in Fryslân kregen vorig jaar te maken met meer geweld.

Een bodycam op een politie-uniform. Agenten in Fryslân kregen vorig jaar te maken met meer geweld. Foto: ANP

De politie meldde vorige maand dat landelijk het aantal geweldsincidenten tegen politieambtenaren in 2019 vrijwel gelijk was gebleven ten opzichte van 2018, maar dat het aantal zware mishandelingen en incidenten met vuurwerk tegen de politie was gestegen.

Ook in Noord-Nederland bleef het aantal incidenten grofweg gelijk (513 om 511). In Fryslân werden echter meer agenten slachtoffer van agressie. In 2019 werden 241 incidenten geregistreerd. Dat is meer dan voorgaande jaren (206 in 2016, 184 in 2017 en 211 in 2018). Ten opzichte van 2018 is het een stijging van 14,2 procent.

Leeuwarden en omgeving Sneek

De stijging speelde onder meer in Leeuwarden, en Sneek en omstreken, blijkt uit jaarrapportages die deze krant via een Wob-verzoek kreeg. In Sneek en omstreken (in totaal 44 incidenten) werden bijvoorbeeld drie agenten mishandeld en waren er twee pogingen tot zware mishandeling. Verder ging het vooral om bedreigingen en beledigingen.

Deze vormen van agressie en geweld horen niet bij ons werk. En belemmeren agenten in het werk

Het aantal incidenten met geweld tegen de overige zogeheten veilige publieke taak (VPT), zoals gemeentelijke handhavers, kwam in Fryslân uit op 124. Dat zijn er 26 minder dan in 2018. Landelijk waren vorig jaar ruim 10.600 incidenten met geweld tegen de politie. ‘Deze vormen van agressie en geweld horen niet bij ons werk. En belemmeren agenten in het werk’, aldus Ruud Verkuijlen, landelijk Programmamanager Geweld tegen politieambtenaren onlangs.

Verward gedrag

De politie zag landelijk ook een toename van geweld door personen met verward gedrag en het OM meldde dat sinds de coronauitbraak 76 politieagenten en 34 andere beroepsgroepen als boa’s en ziekenhuismedewerkers slachtoffer werden van coronagerelateerde misdrijven, zoals ‘coronaspugen.’

Nieuws

menu