Meer grijze zeehonden in Nederlandse Waddenzee, en ook meer pups

In het Nederlandse deel van de Waddenzee zijn afgelopen voorjaar bijna 6800 grijze zeehonden geteld door Wageningen Marine Research. Dat was 20 procent meer dan in het voorjaar van 2019.

Een grijze zeehond in de zeehondenopvang in Pieterburen.

Een grijze zeehond in de zeehondenopvang in Pieterburen. Foto: ANP

De dieren zijn sinds de jaren tachtig weer gevestigd in de Waddenzee, en sindsdien groeit de populatie. Ook vorig jaar was een groei van 20 procent te zien. De onderzoekers noemden die groei toen opvallend groot. Zij vermoedden dat die snelle groei kwam doordat het door de coronapandemie rustiger is in het gebied.

Ook weer meer pups

De onderzoekers turfden dit voorjaar ook 10 procent meer pups. Vorig jaar werd juist na jaren van groei een afname van 12 procent geconstateerd. ‘De komende jaren wordt met aandacht gekeken of deze groei zich verder doorzet’, schrijven de onderzoekers. In de gehele Waddenzee werden ruim negenduizend grijze zeehonden geteld, bijna 16 procent meer dan in 2019. De populatie groeit door lokale voortplanting, maar er komen ook dieren uit Engeland en Schotland.

De dieren worden sinds 2002 vanuit een vliegtuig geteld. Dit gebeurt twee keer per jaar. In de winter wordt de broedpopulatie opgetekend, en in het voorjaar (de ruiperiode) wordt nogmaals geteld. In deze periode liggen de meeste dieren op het droge, waardoor ze goed zichtbaar zijn. Er liggen in die periode echter wel ook dieren uit Engeland en Schotland in de Waddenzee, en daarom is ook een telling in december nodig.