Onder invloed van een jaar waarin corona en Black Lives Matter een rol speelden, deden meer Friezen dit jaar melding van discriminatie op basis van huidskleur en afkomst. ,,Het omstreden carnavalslied kwam regelmatig voorbij".

Meer Friezen deden dit jaar melding van discriminatie op basis van huidskleur en afkomst, zo blijkt uit de Monitor Discriminatie 2020 Noord-Nederland, die de drie noordelijke Discriminatie Meldpunten en de Politie Eenheid Noord-Nederland woensdag presenteerden. Anne Dam van het Friese Discriminatie Meldpunt Tûmba, ziet dit als een overwegend positieve ontwikkeling. ,,Het besef daalt steeds meer in dat je het niet hoeft te accepteren.”

Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 13-06-2020

FD / Friesch Dagblad

Leeuwarden

Demonstratie Black Liver Matter op de bult van het Rengerspark in Leeuwarden

Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen foto dd 13-06-2020 FD / Friesch Dagblad Leeuwarden Demonstratie Black Liver Matter op de bult van het Rengerspark in Leeuwarden Foto: Fotobureau Hoge Noorden

,,Normaal zijn de cijfers wat betreft afkomst en huidskleur redelijk stabiel. De helft van de meldingen gaat over deze discriminatiegrond en de verschillen zijn meestal niet zo groot. Nu is er toch duidelijk een stijging te zien. Het totale aandeel ging van 51,5 procent afgelopen jaar, naar 61,6 procent dit jaar”, zegt Dam.

328 meldingen

Nieuws

menu