Meerdaagse festivals gaan toch niet door. Organisator MadNes Ameland: ,,Dit is een bittere pil."

Organisator Symen Verbruggen moest in allerijl voor de tweede keer het driedaagse muziek- en surffestival MadNes op Ameland afgelasten toen het kabinet maandag besloot het verbod op meerdaagse festivals tot 1 september te verlengen. ,,Dit is heel zuur, maar we gaan nu vol voor een mooi festival in 2022.”

Het verbod op meerdaagse festivals werd maandag verlengd tot 1 september

Het verbod op meerdaagse festivals werd maandag verlengd tot 1 september Foto: ANP

Verbruggen had aanvankelijk de hoop dat er in augustus meer mogelijkheden zouden zijn voor een meerdaags festival. ,,Normaal gesproken is MadNes in juli. We dachten onze kansen te vergroten door het in augustus te plannen, maar helaas moeten we het weer een jaar uitstellen.”

Ongeluksgetal

De organisator hoopt dat de dertiende editie van het festival volgend jaar gehouden kan worden. ,,Ik geloof normaal gesproken niet in ongeluksgetallen, maar nu we voor de tweede maal de dertiende editie moeten uitstellen begin ik toch te twijfelen”, lacht hij.

Toen meerdaagse festivals met een overnachting erbij in eerste instantie werden verboden, besloten diverse andere organisaties meteen al tot uitstel met een jaar, zoals Pinkpop. MadNes hield hoop. Verbruggen: ,,Ik ben toch blij dat we het in ieder geval hebben geprobeerd.” Het kabinet besloot maandag om dit verbod te verlengen tot 1 september.

Uitverkocht

Het festival was al uitverkocht. Er zouden 2500 gasten komen. ,,Met de vrijwilligers en de artiesten erbij zouden we op een totaal van zo’n vijfduizend mensen zitten.” Een van de hoofdacts van dit jaar zou de Engelse band Will and the People zijn en ook Tim Knol zou een optreden geven. Organisaties van festivals die nu worden afgelast, kunnen gebruik maken van de garantieregeling van de overheid voor hun gemaakte kosten.

Het kabinet neemt op 13 augustus een besluit over het wel of niet toestaan van eendaagse festivals. Dit duurt festivalorganisatie ID&T te lang. Het evenementenbedrijf spant samen met veertig andere organisatoren een kort geding aan tegen de overheid om ervoor te zorgen dat er voor 1 augustus al duidelijkheid komt.

Vragen

Naar aanleiding van het verbod voor meerdaagse festivals kreeg ook de organisatie van het Oranjewoud Festival de vraag of het festival voor klassieke muziek wel of niet door kon gaan. ,,Gelukkig is er bij ons geen overnachting aan gekoppeld en kunnen we gewoon doorgaan”, zegt artistiek leider Yoram Ish-Hurwit. ,,Bezoekers moeten per voorstelling een kaartje kopen en getest worden. Daarnaast worden onze bezoekers geplaceerd op een stoel en dat mag vooralsnog ook zonder problemen doorgaan.”

Het culturele festival in het parklandschap van Oranjewoud staat gepland voor donderdag 19 augustus tot en met zondag 22 augustus. Ish-Hurwit verwacht niet dat Covid de komende weken nog roet in het eten gooit. ,,Het lijkt nu weer de goede kant op te gaan met de besmettingen. Met steun van het Fonds Podiumkunsten kunnen we nog lang doorgaan indien er wel meer beperkingen komen , zoals de anderhalvemetermaatregel. We hebben wel een ondergrens van tachtig bezoekers per voorstelling, maar we verwachten niet dat we die kant op gaan.”

Eén van de maatregelen die nu geldt, is dat in een ruimte hooguit twee derde van de capaciteit benut wordt. ,,Het zou zonde zijn als we het alsnog moeten afgelasten. Dan worden alle muzikanten en zzp’ers die hierbij betrokken zijn de dupe.”

Overnachting

De overnachting schrappen is voor MadNes geen optie vanwege de locatie op het eiland. ,,Als mensen hier voor één dag naar Ameland komen, dan kunnen ze alleen een stukje van het middagprogramma meepakken. Dat is net niets. Er zit een overnachting op de speciale festivalcamping bij in. Helaas kunnen we het alleen maar mét overnachting organiseren, dus moeten we het nu wel afgelasten. Het is een bittere pil, maar we gaan nu vol voor een mooi festival in 2022.”