Friese tandartsen slachtoffer van grote cyberaanval: praktijken in onder andere Sneek, Bolsward en Leeuwarden getroffen

Zeven Friese tandartspraktijken zijn begin augustus het slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Dat meldt Colosseum Dental, het overkoepelende bedrijf waar de praktijken onderdeel van zijn. Deze tandartsenketen heeft locaties door heel het land.

Een deelnemer tijdens de Summerschool van de AIVD en de MIVD. Belangstellenden kunnen twee weken lang kennismaken met het werk van beide diensten, met technische cybersecurity-trainingen, presentaties en praktijkoefeningen.

Een deelnemer tijdens de Summerschool van de AIVD en de MIVD. Belangstellenden kunnen twee weken lang kennismaken met het werk van beide diensten, met technische cybersecurity-trainingen, presentaties en praktijkoefeningen. Foto: Sem van der Wal

In Fryslân werden praktijken in Lemmer, Sneek, Bolsward, Makkum, Mantgum en Leeuwarden getroffen. Het ging hierbij om een aanval met zogeheten ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd. Dit leidde tot de versleuteling van computerbestanden. De criminelen eisten vervolgens losgeld van Colosseum Dental, dat pas na betaling weer toegang tot deze bestanden zou krijgen. In de tussentijd lag de zorgverlening stil.

Gegevens gekopieerd

Nieuws

menu