Dit artikel is vandaag gratis

Smallingerland werkt samen met Meld Misdaad Anoniem: 'De aanpak van ondermijnende criminaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid.'

Een politieauto. Foto: ANP

De gemeente Smallingerland heeft woensdagmiddag een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Meld Misdaad Anoniem, het meldpunt waar mensen anoniem terecht kunnen om informatie door te geven over criminaliteit.

Volgens de gemeente wordt de mogelijkheid om signalen over criminaliteit en fraude op te vangen hiermee vergroot, wat de aanpak van ondermijnende criminaliteit ten goede komt.

Burgemeester Jan Rijpstra: ,,De aanpak van ondermijnende criminaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig.”

Wraak

Bij Meld Misdaad Anoniem kunnen mensen anoniem informatie kwijt over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. ,,Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk”, zegt Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem.

,,Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.” Landelijk zijn er zo’n driehonderd gemeenten met een samenwerking met de tiplijn, waaronder meerdere Friese overheden.

Nieuws

menu