Dit artikel is vandaag gratis

Jeugdhulp Friesland doet aangifte tegen drie medewerkers van behandelcentrum Woodbrookers wegens meldingen van crimineel en seksueel overschrijdend gedrag

Behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen. Beeld: Google Streetview

Jeugdhulp Friesland doet aangifte tegen drie medewerkers van het behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen. Zij worden verdacht van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het ondernemen van criminele activiteiten. Het mogelijke slachtoffer is een zeventienjarige jongere.

De overtredingen vonden al een paar maanden geleden plaats, en werden op 26 oktober binnen de organisatie gemeld. Jeugdhulp Friesland heeft daarop aangifte gedaan bij de politie en bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zij doen onderzoek naar de meldingen. Zolang dit onderzoek loopt, is er een opnamestop om zoveel mogelijk rust onder de jongeren te creëren.

Twee medewerkers zijn zolang de onderzoeken lopen op non-actief gesteld. Een derde medewerker was al sinds 1 oktober bij Woodbrookers weg. Alle drie waren niet langer dan een jaar in dienst.

Over de precieze beschuldigingen en criminele activiteiten wilde Johan Krul, bestuurder Jeugdhulp Friesland, op een persconferentie vrijdagmiddag geen mededelingen doen. ,,Dat kan ik niet met het oog op de privacy van de betrokkenen en het onderzoek.” Hij benadrukte dat het om vermoedens gaat.

Eerdere meldingen

Bij Woodbrookers, waar jongeren van twaalf tot achttien jaar met gedrags- en psychiatrische problemen worden geholpen, zijn vaker meldingen geweest over seksueel overschrijdend gedrag en drugsgebruik, erkende Krul. Maar daarbij waren volgens hem niet eerder medewerkers betrokken. Krul: ,,Ik heb dat in de kleine drie jaar dat ik in het bestuur zit nog niet meegemaakt. We zijn er ook erg van geschrokken en nemen deze meldingen uiterst serieus.” De mogelijke betrokkenheid van medewerkers is ook de reden dat Jeugdhulp Friesland direct maatregelen heeft getroffen.

Volgens Krul hebben de meldingen grote impact op de zowel de jongeren als de medewerkers van Woodbrookers. ,,We hebben een crisisteam aangesteld en er is ook geestelijke bijstand. Niet alleen voor de jongeren en verzorgers maar ook voor ouders en verzorgenden.”

Hoe lang het politieonderzoek en intern onderzoek gaat duren kon hij nog niet aangeven. Op dit moment wonen er vijftien jongeren in het behandelcentrum dat in totaal 65 medewerkers telt.

Nieuws

menu