Vijf 'memmen' vragen met door 2100 mensen ondertekende petitie om behoud openluchtzwembad resort Waadhoeke in Menaam

Het openluchtzwembad ‘Schatzenburg’ op Resort Waadhoeke in Menaam moet openblijven. Met die boodschap overhandigden gisteren vijf ‘memmen’, in het bijzijn van schoolkinderen, een petitie aan wethouder Caroline de Pee van Waadhoeke.

Esther Keizer van de actiegroep overhandigt de petitie aan wethouder Caroline de Pee.

Esther Keizer van de actiegroep overhandigt de petitie aan wethouder Caroline de Pee. Foto: Marchje Andringa

Tjitske Bergsma schat dat er ruim 2100 handtekeningen op de petitie stonden. Ze is hoopvol over de toekomst van het bad nadat ze de wethouder gisteren sprak. ,,De wethouder gaf aan dat de partijen in de raad ook positief zijn over het openhouden van het openluchtbad en dat de politiek echt wel wakker is geschud nu. Dat is toch een heel ander geluid dan ik eerder hoorde.”

Bergsma voert samen met Esther Keizer, Chantal Baard, Minke Rodenhuis en Anna Wassenaar actie om het bad open te houden. ,,Niet alleen onze kinderen, ook zovele andere kinderen genieten hier zomers lang van het bad. Vroeger waren er ook zwemlessen hier. Wat zou het mooi zijn als dat kan terugkomen.”

Toekomstscenario’s

Waadhoeke liet onlangs een onderzoeksbureau de toekomstscenario’s voor de zwembaden in de gemeente doorlichten. Naast Menaam zijn dit De Bildtse Slag in Sint Annaparochie, Bloemketerp in Franeker en een instructiebassin bij Shape Sportcentrum in Franeker. Daarmee heeft de gemeente meer dan genoeg zwemwater. Omdat Bloemketerk en De Bildste Slag verouderd zijn, en Resort Waadhoeke ook om subsidie vroeg, moet de gemeente keuzes maken.

Openluchtzwembad Waadhoeke Resort in Menaam is in particulier eigendom. Omdat er zo veel kinderen uit de gemeente komen zwemmen, wil de eigenaar ook een subsidie ontvangen om in het onderhoud te voorzien. De gemeente vindt dat de eigenaar eerst met een goed plan moet komen. ,,Wij ondersteunen de eigenaar omdat wij ook duidelijk willen maken dat het bad van groot belang is voor Menaam en de omliggende dorpen”, zegt Bergsma. ,,Ik hoop dat die boodschap nu echt goed overgekomen is.”