Richt je tuin in met aandacht voor planten en insecten. Dat is de boodschap van Hester van der Werff uit Oosterwolde bij de open tuinendag op 10 juli

Al is er maar één iemand die het kunstgras uit zijn tuin haalt en er bloemen en planten neerzet. Dan is wat Hester van der Werff (39) uit Oosterwolde betreft de open (moes)tuindag op 10 juli geslaagd. Met een aantal regio-genoten organiseert ze de dag.

Hester van der Werff in haar permacultuurmoestuin in Oosterwolde.

Hester van der Werff in haar permacultuurmoestuin in Oosterwolde. Foto: Rens Hooyenga

Er zijn heel wat bijzondere biodiverse tuinen in de Oost- en Weststellingwerf en omgeving. Zo heeft Ruurd-Jelle van der Leij, maker van de documentaire WAD, zijn tuin in Oosterwolde ingericht als woonplaats voor dieren en insecten. En Jaap Mekel in Ravenswoud is sinds 2004 bezig een voormalig maïsveld om te zetten in een natuurgebied.

Bij Nathalie Hommes uit Appelscha, een van de winnaars van het tv-programma Nieuwe boeren , kunnen mensen niet alleen de moestuin en bijenhouderij bekijken, andere finalisten van het programma komen ook bij haar op het erf koken. ,,De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen doet ook mee. Ook een prachtige tuin”, zegt Van der Werff.

Enthousiast

Van der Werff kwam een paar maanden geleden op het idee van open tuinen nadat ze ontdekte hoe enthousiast mensen op haar moestuin reageren. ,,Laten zien wat kan werkt beter dan een wijzend vingertje en preken. Mijn zussen uit Leeuwarden zijn ook al aan het tuinieren geslagen. Een een nichtje uit Nijmegen heeft nu een paar koolplantjes en wat sla op haar balkon staan. Regelmatig stuurt ze een fotootje met de vraag wat ze nu moet doen.”

Zelf is ze ook op een balkon begonnen toen ze nog in Leeuwarden woonde. ,,Die stond vol met bakken met groenten.”

Permacultuur

De oogst was toen te klein om zelfvoorzienend te zijn. Van de twee moestuinen die ze de afgelopen vijf jaar bij haar huis heeft aangelegd eet haar vijf personen tellend gezin het hele jaar door. ,,Ook dankzij de kas die we erbij hebben staan.”

Het is geen traditionele moestuin met rechte aangeharkte en geschoffelde groentebedden. ,,Ik werk volgens de permacultuurmethode. Je laat de grond zo veel mogelijk met rust en voorkomt plagen door niet alle groenten bij elkaar te zetten.”

Ze wijst naar een koolplant die tussen snijbiet en wat venkel staat. ,,Als een koolwitje de koolplant ontdekt maar merkt dat er geen koolplanten omheen staan, legt ze er niet zo snel haar eitjes, omdat er dan misschien onvoldoende voedsel voor de rupsen is.”

Loopeenden

Dankzij een paar loopeenden en kippen heeft ze geen last van slakken. ,,Je kunt wel met gif werken, maar dat keert zich altijd tegen je. Ik heb hier ook muizen. Roei ik ze uit, dan krijg je hier veel minder roofvogels en heb je een jaar later een echte muizenplaag.”

Sinds de buren haar kort geleden een stuk grond in bruikleen gaven, heeft Van der Werff met drieduizend vierkante meter een twee keer zo grote moestuin. De oogst is soms zo overweldigend dat ze een deel aan de weg te koop aanbiedt. ,,Grappig om te zien hoe rabarber en bietjes wegvliegen, maar er weer weinig animo is voor een mooie bos met kleurrijke koolbladeren.”

Extreem

Het is niet de bedoeling bezoekers over te halen net zo grootschalig en biodivers aan de slag te gaan als ze zelf doet. ,,Ik ben best wel extreem. Ik zet in de zomer de wekker soms op half zes om nog even in de tuin te aan de slag te gaan voor ik aan mijn werk begin. Dat geeft mij energie. Maar ik ben al blij als mensen een beetje meer oog krijgen v hoe ons eten groeit en hoe leuk het is te eten uit je eigen tuin.”

Het is een gelukje dat vlak voor de opentuinendag de coronaregels fors zijn versoepeld. ,,We zien wel hoe het loopt, dachten we toen we het gingen organiseren. Mochten de regels strenger worden dan stellen we het een jaar uit. Maar alles mag en kan nu zo’n beetje.”

De deelnemers aan de dag kijken er volgens haar naar uit. ,,Pieter Dijkstra, die al in de negentig is, heeft al naamkaartjes van melkpakken gemaakt om bij zijn zeldzame appelrassen te zetten. Die leeft echt naar de dag toe.”

De tuinen zijn terug te vinden op de website van de open tuindag . Wie die dag niet kan komen kijken maar wel interesse heeft in een tuin met meer biodiversiteit vindt op deze site ook tips.