Johannes (16) uit Marrum wil een jaar naar Amerika, maar moet dan wel eerst slagen voor zijn examen. Aan Engels zal dat niet liggen

De zestienjarige Johannes Berg uit Marrum móét dit jaar wel slagen voor zijn vmbo-t. Alleen dan mag hij een jaar lang naar de Verenigde Staten waar hij lessen volgt aan Owensville High School in de staat Missouri. Zijn eerste examen Engels zette hem donderdag alvast op het juiste spoor. ,,Dit is wel een voldoende.”

Johannes Berg in het lokaal van het vak Engels op Campus Middelsee -van csg Ulbe van Houten.

Johannes Berg in het lokaal van het vak Engels op Campus Middelsee -van csg Ulbe van Houten. Foto: Marchje Andringa

Op de achterwand van het klaslokaal Engels in Campus Middelsee - csg Ulbe van Houten in Sint Annaparochie staan Amerikaanse taferelen. Het Vrijheidsbeeld kijkt al reikhalzend naar Johannes uit, net als de Grand Canyon en de Stars en Stripes uit de vlag. Hij heeft nog geen idee wat hij straks van het land kan zien, net zo min wat hij ervan kan verwachten. ,,Maar de verhalen van mijn tante die, toen ze mijn leeftijd had, ook een jaar naar de Verenigde Staten ging, maakten me enthousiast. Ze zei: ‘Ik heb nog elke dag profijt van die trip’. Je moet ook gaan.”