Uitzonderingsregels bij het examen maken de einduitslag best ingewikkeld op het Marne College in Bolsward

Duizenden leerlingen in Fryslân wachtten donderdag op dat ene telefoontje. Ben ik geslaagd of gezakt of krijg ik nog een tweede kans? Het was om meerdere redenen peentjes zweten. Omdat corona het schooljaar voor deze lichting voor het tweede opvolgende jaar verstoorde, golden er veel uitzonderingsregels. Dat zorgde hier en daar voor enige vertraging in het belschema.

Examenleerlingen van het Marne College in Bolsward komen op school nadat ze de uitslag telefonisch hebben doorgekregen.

Examenleerlingen van het Marne College in Bolsward komen op school nadat ze de uitslag telefonisch hebben doorgekregen. Foto: Simon Bleeker

,,Half negen kregen we de lijst met cijfers binnen. Het was iets na half drie voor we alle aanvullende maatregelen hadden verwerkt in het eindresultaat”, zegt Marcel Zweistra, scheikundedocent en examensecretaris voor de havo en het vwo op het Marne College in Bolsward. Als grap had hij van een collega ‘s ochtends al een blik met Fryske dúmkes gekregen. Een subtiele verwijzing naar de ‘duimregel’ van demissionair onderwijsminister Arie Slob, waarmee één eindcijfer op de lijst weggestreept mag worden, met uitzondering van het vak Nederlands.

Nieuws

menu