Met een nieuw Joods monument kan Sneek de mannen en vrouwen die niet terugkeerden weer waardig herdenken

Het Joodse monument aan de Wijde Burgstraat in Sneek was drie Snekers al jaren een doorn in het oog. Ze klommen in de pen, kregen kunstenaar Piet Cohen zover een nieuw gedenkteken te ontwerpen en kregen ook bij de gemeente Súdwest-Fryslân de handen op elkaar. Woensdag werd het ontwerp voor het nieuwe Joodse monument gepresenteerd.

Burgemeester Jannewietske de Vries krijgt van kunstenaar Piet Cohen het ontwerp van het nieuwe Joodse monument overhandigd.

Burgemeester Jannewietske de Vries krijgt van kunstenaar Piet Cohen het ontwerp van het nieuwe Joodse monument overhandigd. Foto: Henk van der Veer

De Joodse gemeenschap in Sneek was - en is - misschien klein, maar maakte vanaf het begin van 1700 deel uit van het dagelijks leven in de stad. Niet voor niets heeft Sneek een Joodse begraafplaats en stond er tot 1949 een synagoge aan de Wijde Burgstraat. Dat gebedshuis is al lang weg, maar een monument in de vorm van een davidster herinnert tot op de dag van vandaag aan hoe actief en zichtbaar de Joodse gemeenschap was.

Nieuws

menu