Met groen en wateropvang de hittestress te lijf

Het plan om de Oude en Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden te vergroenen tegen de hittestress bestond al ver voor de zomer. Zaterdag werd het project Beestreet geopend.

Jennifer van Dijk geeft uitleg bij de waterwall in de Kruisstraat in Leeuwarden. In de buizen kan regenwater worden opgevangen om planten in de nabijheid van water te voorzien.

Jennifer van Dijk geeft uitleg bij de waterwall in de Kruisstraat in Leeuwarden. In de buizen kan regenwater worden opgevangen om planten in de nabijheid van water te voorzien. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

De recordbrekende droogte afgewisseld met stortbuien onderstrepen volgens initiatiefnemer Eileen Blackmore de noodzaak om binnensteden in de zomer met meer groen en betere wateropvang leefbaar te houden. Met bloemborders bij winkelpuien, wateropvang in een waterwall en een grote tank op het binnenterrein van woningcorporatie Elkien en een slim computergestuurd irrigatiesysteem slaat het project volgens haar meerdere vliegen in een klap. ,,Met het groen ziet de winkelstraat er sowieso veel gezelliger uit. Maar de vergroening zorgt ook voor verkoeling en is voedsel voor bijen en andere insecten. En de wateropvang ontlast niet alleen bij stortbuien de riolen die nu vaak de afvoer van het water niet kunnen bijbenen, het wordt ook gebruikt voor de planten.”

De tank voorziet met een op zonne-energie werkende pomp een kamperfoelie en roos van water. De planten vormen nu nog aan het einde van de Oude Oosterstraat bij de Oosterkade twee zuilen. Maar, als de nodige vergunningen rond zijn, worden die voorzien van een boog zodat de planten een groene poort vormen. ,,Die staat symbool voor het bijenlint dat we in de stad willen creëren.”

Achtergrond van het vergroeningsproject is de Blokhuispoort als creatief centrum meer te verbinden met het stadscentrum. ,,We hebben nu een eerste looprondje gecreëerd dat we in de toekomst verder richting het centrum willen doortrekken.”

Afgelopen zomer was op kaarten al te zien dat dit gebied qua hittestress behoorlijk rood kleurde

Het voordeel van de Oude en Nieuwe Oosterstraat is volgens Blackmore dat deze straat een grote diversiteit aan zelfstandige winkeltjes heeft. ,,De eigenaren staan zelf in de zaak en zijn ook bereid om de plantenbakken bij te houden. Die medewerking krijg je niet zo snel bij grote anonieme winkelketens. Dat wordt wel een volgende stap en het is een uitdaging de vergroening ook in winkelstraten met veel franchise te laten slagen.”

De bereidheid mee te werken in de Oosterstraten was volgens Blackmore groot. Angelique Stuivenwold van vishandel The Haddock fish and chips moest alle zeilen bijzetten om de plantjes bij haar pand te laten overleven. ,,De zon staat bijna de hele dag op onze pui. Met die droogte redden ze het niet, zelfs niet als ik ze ’s ochtends en ’s avonds water gaf. Ik heb ze op een gegeven moment ingepakt met kranten om ze te laten overleven. En het is gelukt.”

Aantrekkelijker

Stuivenwold is blij met vergroening. ,,Ik hou zelf van groen en hopelijk brengt het weer meer drukte in de straat. Want die is de afgelopen jaren minder geworden, zeker nu er een andere ingang is gekomen voor de parkeergarage van de Oosterstraat. De mensen van het provinciehuis hoeven nu niet meer door onze straat om er te komen. Dat scheelt veel impulskopers.”

Naast de vele bloembakken vallen de waterwall en greenwall op. De zes verticaal geplaatste groene buizen van de waterwall staan tegen een blinde muur in de Kruisstraat. Aangesloten op een regenpijp, kunnen ze 180 liter bergen. Blackmore: ,,Onderaan de buizen komt nog een irrigatieslang. Dan hoeft er niet steeds met een gietertje te worden gewerkt.”

De greenwall, een plantenmuur, hangt al een jaar of drie boven een winkelpui. Maar door verwaarlozing leefde er bijna geen plantje meer. ,,Die hebben voorzien van een computergestuurd irrigatiesysteem. Worden de planten te droog of hebben ze voedsel nodig, dan wordt dat direct geleverd.”

Als extraatje is er een beschilderde watertappunt op de hoek Oude Oosterstraat en Tweebaksmarkt geplaatst. ,,Hopelijk stimuleert het mensen eigen drinkflesjes mee te nemen en die daar te vullen. Een mooi alternatief voor weggooiwaterflesjes. Nu komt er nog kraanwater uit, maar we hopen dat in de toekomst mensen daar regenwater uit kunnen tappen. Maar dan moeten er wel goede filters worden geplaatst.”

Het duurt nog wel een jaar of vijf voor de planten volgroeid zijn en het gehoopte effect hebben. Het is volgens Blackmore wel een manier om ondanks de klimaatverandering de binnenstad leefbaar te houden. ,,De afgelopen zomer was op kaarten al te zien dat dit gebied qua hittestress behoorlijk rood kleurde. Als we niets doen is de verwachting dat het rond 2050 hier ’s zomers bijna niet uit te houden is. Maar met meer groen en slimme wateropvang houden we het in toekomst wel leefbaar.”

Nieuws

menu