Met een kleine beurs toch groot vakantieplezier op de Buurtcamping in Haulerwijk: ‘Met een wc-rol onder de arm is iedereen gelijk’

Voor mensen met weinig geld zit vakantie er vaak niet in. Op de Buurtcamping in Haulerwijk zijn ze er voor bijna niks toch even helemaal tussenuit.

Waterpret op de Buurtcamping in Haulerwijk, waar Maas de volle laag krijgt van Naod.

Waterpret op de Buurtcamping in Haulerwijk, waar Maas de volle laag krijgt van Naod. Fotograaf: Rens Hooyenga

,,Als je samen kampeert, leer je elkaar kennen”, zegt organisator Miranda Kleisen van de Buurtcamping in Haulerwijk. Ze is ook uitbater van Camping Fraai, waar de gasten van de Buurtcamping afgelopen weekend vakantie hebben gevierd.

Deze zomer zijn er op nog 42 andere plekken in Nederland ook van zulke Buurtcampings te vinden. Het doel is dat mensen uit de buurt elkaar weer ontmoeten – jong en oud, rijk en arm, oude en nieuwe Nederlander.

,,Ik vond dat een mooi concept”, zegt Kleisen, die dit jaar voor de derde keer meedoet, mede dankzij steun uit het Fonds van de Gemeente Ooststellingwerf. ‘Met een wc-rol onder de arm is iedereen gelijk’, aldus de organisatie van de Buurtcampings. ,,Op de camping kom je elkaar tegen. Daardoor vallen verschillen weg en komen mensen gemakkelijker in contact met elkaar.”

Vakantiegevoel

Het idee is om mensen met verschillende achtergronden samen te brengen. Daarom is ongeveer een derde van de Buurtcamping gereserveerd voor minima. Zij kunnen twee nachten kamperen voor vijf euro. ,,Zo kunnen we gezinnen die anders eigenlijk niet weg kunnen, toch een vakantiegevoel geven. Dat is fantastisch”, zegt Kleisen. ,,Dan hebben de kinderen ook wat leuks te vertellen als ze weer op school komen.”

Landelijk bestaat de Buurtcamping sinds 2013. De organisatie hoopt er ‘groeiende sociale tegenstellingen in de buurt’ mee tegen te gaan. ‘Er kan geen binding ontstaan tussen alle lagen van de bevolking, wanneer bepaalde groepen, zoals minima, door economische omstandigheden niet mee kunnen doen.’

Uit eerdere edities is volgens de organisatie gebleken dat 80 procent van de kampeerders elkaar na afloop nog wel eens treft. Zo zorgt de Buurtcamping voor ‘meer onderling contact in de buurt, wat leidt tot meer hulp, vertrouwen en geluk’.

Vrijwilligers

Voor de Haulerwijker Buurtcamping stelden zeven vrijwilligers een programma op en hielpen flyeren bij de voedselbank en de supermarkt om vakantiegasten te werven. Gasten uit heel Ooststellingwerf waren welkom, maar ze kwamen vooral uit Haulerwijk zelf.

In totaal waren er veertig gasten op de Buurtcamping. Geen nood voor wie thuis geen kampeerspullen had liggen. ,,We hadden tenten en caravans te leen. De vrijwilligers hielpen de tenten op te zetten.”

Ook voor drie statushoudersgezinnen was het een hele belevenis. ,,Zij hadden nog nooit gekampeerd in een caravan. Het was voor hen trouwens ook een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen.”

Afgelopen weekend maakten de vrijwilligers voor iedereen ontbijt, lunch en avondeten klaar. ,,Ze hebben pannenkoeken gebakken. Het was hartstikke gezellig.”

Voor de kinderen was er een spellencircuit en door vlaggetjes aaneen te knopen, versierden ze de camping met de langste vlaggenslinger van Haulerwijk. Voor de volwassenen was er bingo.

,,Het was fantastisch”, zegt Kleisen, terwijl de laatste Buurtcampinggasten het terrein afrijden. ,,Het weer werkte ook nog eens mee. Ik ben nu hartstikke moe, maar ik voel me dankbaar. En je leert zelf ook allemaal nieuwe mensen kennen, hè.”