Met statiegeld op flesjes is het afvalprobleem niet voorbij

Nu er sinds 1 juli dit jaar statiegeld op plastic flesjes zit, zullen die minder gevonden bij de schoonmaakactie Skjin Wetter, die begin oktober wordt gehouden, worden verwacht Lemke Statema van de Friese Milieufederatie. Maar dat betekent volgens haar niet dat er minder zwerfafval is in de Friese wateren.

Bij een eerdere editie van schoonmaakactie Skjin Wetter werd afval in en rond het water van de Elfstedenroute opgeruimd.

Bij een eerdere editie van schoonmaakactie Skjin Wetter werd afval in en rond het water van de Elfstedenroute opgeruimd. Foto: Niels de vries

,,Corona heeft vrees ik voor extra afval gezorgd. Niet alleen door weggegooide mondkapjes. Doordat de horeca dicht moest werden er veel meer afhaalmaaltijden verkocht, die mensen vaak buiten opaten. Het verpakkingsmateriaal bleef heel vaak slingeren”, stelt Statema, coördinator van de schoonmaakactie die dit jaar voor de vijfde keer wordt gehouden.

Positief effect

Dat er door corona veel minder evenementen zijn gehouden kan juist weer zwerfafval schelen, denkt ze. ,,Het schoonmaken van sloten en kanalen blijft belangrijk. Al het zwerfafval dat op straat komt eindigt uiteindelijk in het water en draagt bij aan de plasticsoep.”

Sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes komen fabrikanten met alternatieven die vaak van karton zijn, maar wel een plastic binnenkant hebben.

660 kilometer

Ook wordt er geëxperimenteerd met composteerbare materialen. Die zijn beter dan synthetisch plastic dat haast niet afbreekt, maar leveren nog steeds afval op. ,,Die flesjes composteren wel goed onder de juiste omstandigheden, maar in het water bijvoorbeeld kunnen zo nog heel lang blijven liggen.”

Vorig jaar hebben vrijwilligers langs 660 kilometer water containers vol afval opgeruimd. Statema vindt het lastig om te zeggen of er in de afgelopen vijf jaar minder of juist meer afval is gevonden. ,,We zetten ook duikers in en kiezen mede daarom elk jaar voor andere plekken om schoon te maken. De gedachte is ook dat een opgeruimd stuk water langer schoon blijft. Mensen laten makkelijker vuil slingeren op plekken waar al afval ligt.”

Suppers

De actie is dit jaar van zaterdag 2 oktober tot en met 9 oktober in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Smallingerland, De Fryske Marren, Harlingen en Waadhoeke.

Vorig jaar werd het vuil door onder andere duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en andere vrijwilligers uit het water gehaald. Deelnemers kunnen zelf een tijdstip en locatie te kiezen om zwerfafval op te ruimen.

Info: www.samenfryslanschoon.frl/skjin-wetter