Demissionair premier Mark Rutte op de persconferentie.

Middelbare scholen kunnen mogelijk eind mei weer helemaal open

Demissionair premier Mark Rutte op de persconferentie. Foto: ANP

De volledige heropening van middelbare scholen zat nog niet bij de tweede stap met versoepelingen die gisteren werden aangekondigd door het kabinet. Maar als de besmettingscijfers verder teruglopen kan dit eind deze maand wel gebeuren, zei demissionair premier Mark Rutte op de coronapersconferentie.

Op 25 mei hakt het kabinet de knoop door of de anderhalvemetergrens kan worden losgelaten in het voortgezet onderwijs. Sinds de gedeeltelijke heropening op 1 maart krijgen leerlingen gemiddeld twee tot tweeënhalve dag per week les. De klassen zijn hiervoor meestal in tweeën gedeeld.

Gemengde gevoelens

Vanuit het onderwijsveld zelf wordt met gemengde gevoelens gekeken naar de heropening. De landelijke vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, pleitte voor volledige heropening na het pinksterweekend op 25 mei. ,,We willen natuurlijk dat de scholen zo snel mogelijk weer open gaan”, zegt bestuurder Joost Visser van scholenkoepel CVO Noord-Fryslân, waar onder meer csg Comenius in Leeuwarden en csg Anna Maria van Schurman in Franeker onder vallen. ,,Maar het moet wel veilig zijn en ik had dan ook graag gezien dat leraren met voorrang worden gevaccineerd. Dat zou ik geruststellender vinden.”

Het moet wel veilig zijn en ik had dan ook graag gezien dat leraren met voorrang worden gevaccineerd

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaf na afloop van de persconferentie aan dat dit er niet in zit. Ruim anderhalf miljoen mensen onder de zestig die in aanmerking komen voor een griepprik krijgen binnenkort wel voorrang voor een inenting, maar omdat het vaccinatietempo wordt opgeschroefd komen er geen andere voorkeursgroepen bij. ,,We gaan nu richting het zetten van één miljoen prikken per week, dan maakt voorrang niet zoveel meer uit.”

Veel besmettingen

Bestuurder Anne Leijenaar van CVO Zuid-West Fryslân (onder meer csg Bogerman in Sneek) had er rekening mee gehouden dat de huidige maatregelen in het voortgezet onderwijs tot de zomervakantie zouden duren. ,,In de leeftijdscategorie van de leerlingen zijn een tijdlang veel besmettingen geweest. Wij hebben ook klassen naar huis moeten sturen. Inmiddels lijkt het wel de goede kant uit te gaan.”

Wij hebben ook klassen naar huis moeten sturen. Inmiddels lijkt het wel de goede kant uit te gaan

Visser wijst ook op de extra tijd die het onderwijs nu heeft om uit te zoeken hoe het onderwijs met verder versoepelingen kan worden ingericht. ,,We kunnen bijvoorbeeld uitzoeken hoe we omgaan met het doen van zelftests door leerlingen. Dit wordt al enige tijd door docenten gedaan.”

Versoepelingen

Het kabinet kondigde gisteren onder meer versoepelingen aan op het gebied van binnen sporten en reizen, vanaf 19 mei. Ook mogen de sekswerkers, als laatste contactberoepsgroep, weer aan het werk. Het kabinet besluit maandag definitief of de versoepelingen doorgaan. Voorwaarde is een daling van het aantal ziekenhuisopnames van 20 procent ten opzichte van 20 en 21 april.