Dit artikel is vandaag gratis

Er doen zeven NAVO-landen mee aan de militaire oefening Frisian Flag, die weer wordt gehouden na twee jaar afgelast te zijn vanwege corona

Militaire oefening Frisian Flag wordt, na twee keer te zijn afgelast, weer gehouden op Vliegbasis Leeuwarden. Foto: Koninklijke Luchtmacht

De luchtmachtoefening Frisian Flag is van 28 maart en 8 april. Deelnemers dit jaar zijn Nederland, Frankrijk, de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland. Er zullen verscheidene jachtvliegtuigen, helikopters, transportvliegtuigen en grondpersoneel aanwezig zijn.

Gedurende de oefening wordt tweemaal per dag gestart met zo’n 28 vliegtuigen. In de weekenden vinden geen oefeningen plaats, maar volgende week zullen er meer vliegbewegingen zijn dan normaal. Vooral van 9.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur zullen de oefeningen plaatsvinden. Dit gaat gepaard met geluidsoverlast.

Dit is de 28e keer dat de oefening wordt gehouden, de eerste keer was in 1992. De afgelopen twee jaar werd Frisian Flag afgelast vanwege de coronamaatregelen. De oefening wordt hier gehouden omdat vliegbasis Leeuwarden middenin het grootste oefengebied van West-Europa ligt. De basis beschikt over ruime capaciteiten voor het buitenlandse bezoek.

Nieuws

menu