Er komt miljardensteun van het rijk voor verzwaring van het elektriciteitsnet, maar Fryslân en netbeheerder Alliander overleggen nog over de voorwaarden

Het rijk wil miljarden steken in een uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland. De gascrisis zorgt ervoor dat de urgentie groot is om het elektriciteitsnet te verzwaren. Maar netbeheerders kunnen dit niet betalen. In ruil voor het geld wil het rijk wel meer invloed. Over de voorwaarden zijn onder andere de provincie Fryslân en netbeheerder Alliander in gesprek.

Op kaasboerderij De Deelen in Tijnje heeft Liander in maart een verdeelkastje geplaatst zodat daar toch stroom aan het net geleverd kan worden.

Op kaasboerderij De Deelen in Tijnje heeft Liander in maart een verdeelkastje geplaatst zodat daar toch stroom aan het net geleverd kan worden. Foto: Jilmer Postma

De lijst met knelpunten in het Friese stroomnetwerk is momenteel zo lang, dat het ondoenlijk is ze stuk voor stuk op te schrijven. Een knelpunt houdt in dat de maximale capaciteit op het elektriciteitsnet bereikt is. Daardoor is er op sommige plekken geen verbruik of teruglevering van stroom meer mogelijk. Vooral bedrijven lopen hierdoor vast en kunnen zich in sommige plaatsen niet eens meer vestigen.

Nieuws

Meest gelezen

menu