Minister daagt Smallingerland voor rechter om gaswinblokkade

De gemeente Smallingerland mag nieuwe gaswinningsprojecten niet tegenhouden via een bestemmingsplan. Dat vindt het ministerie van Economische Zaken, dat beroep heeft aangetekend bij de Raad van State.

Smallingerland probeert nieuwe gaswinningen via het bestemmingsplan te voorkomen.

Smallingerland probeert nieuwe gaswinningen via het bestemmingsplan te voorkomen. Foto: ANP

Vorig jaar juli stemde de gemeenteraad van Smallingerland unaniem in met een herziening van het bestemmingsplan buitengebied. Die had specifiek tot doel om uit te sluiten dat er in de toekomst nieuwe gaswinning in de gemeente zou kunnen plaatsvinden.

Zo wordt de uitvoering van seismologisch onderzoek om gas op te sporen voortaan beschouwd als strijdig met de agrarische bestemming. Ook is de mogelijkheid weggenomen om voor het winnen van delfstoffen op nieuwe locaties van het bestemmingsplan af te wijken en toch een vergunning te verlenen.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken vindt dat de gemeente eerst met hem had moeten overleggen, voordat de raad dit plan had mogen vaststellen, zo blijkt uit een samenvatting die de Raad van State over de beroepszaak heeft opgesteld.

Nooit commentaar gekregen

Of er in aanloop naar het gewijzigde bestemmingsplan nooit met het ministerie is overlegd, kon wethouder Piet de Ruiter gisteren niet met zekerheid zeggen. Hij was destijds nog niet in functie. ,,Maar sinds mijn aantreden heb ik er in het bestuurlijk overleg over kleine gasvelden in ieder geval ook nooit commentaar op gekregen van het ministerie.”

Wiebes vindt dat het bestemmingsplan landelijke regels en beleid voor gaswinning doorkruist. Die schrijven voor dat gemeentes slechts een adviserende rol hebben als het gaat om gaswinningsplannen. Doorgaans adviseren zij tegen het plan, waarna het rijk alsnog met de winning akkoord gaat.

Smallingerland probeert volgens het ministerie via het bestemmingsplan een eigenstandige energiepolitiek te voeren en dat zint Wiebes niet. ,,Maar wij gaan over ons eigen buitengebied”, zegt de GroenLinks-wethouder.

Geen Don Quichot

Bieden de scherpe bewoordingen in het bestemmingsplan dan ook echt de garantie dat het opsporen en winnen van gas op nieuwe locaties in Smallingerland nu niet meer gaat gebeuren? Nee, erkent De Ruiter. ,,We zijn geen Don Quichot. Het ministerie gaat over de ondergrond en kan ons altijd overrulen.”

Toch hoopt hij dat het bestemmingsplan ,,een duidelijk signaal afgeeft” waar het rijk naar zal luisteren. Hij benadrukt dat de gehele raad eensgezind tegen nieuwe gaswinning is. ,,De winsten gaan naar het rijk en naar Vermilion, maar de kosten komen bij de mensen in onze gemeente terecht. Daar moeten we echt over in gesprek met het rijk.” Wiebes vindt juist dat Smallingerland meer rekening had moeten houden met de belangen van het rijk en Vermilion.

De partijen treffen elkaar donderdag voor de bestuursrechter van de Raad van State.

Nieuws

Meest gelezen

menu