Moderne aanbouw voor Jugendstil-pand De Utrecht in Leeuwarden

De eigenaar van het Jugendstil-pand De Utrecht aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden wil het rijksmonument toegankelijk houden voor publiek. Het pand wordt daartoe ingrijpend verbouwd en gerestaureerd. De huidige achteraanbouw – uit de jaren zeventig – moet plaatsmaken voor een modern exemplaar, waarvan de buitenkant bekleed wordt met keramische tegels.

Het Jugendstil-pand De Utrecht aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden.

Het Jugendstil-pand De Utrecht aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

De Utrecht, gebouwd in 1904, is ontworpen door Alexander Jacobus Kropholler en Jan Frederik Staal. Tot 1933 was het een bijkantoor van levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht. De naam staat in baksteen op de voorgevel, waarin ook tegeltableaus zitten. Het middendeel van het pand bestaat uit een torentje met zadeldak.

Aan de achterkant van het pand zit al een lage aanbouw, uit 1904. Dit lage deel blijft staan, maar in de verbouwplannen wordt de opbouw uit de jaren zeventig gesloopt. Van Borren Staalenhoef Architecten BV ontwierp een nieuwe opbouw, die een soort diamantvorm heeft. Welstandscommissie Hûs en Hiem beoordeelde het ontwerp gistermiddag.

Zonlicht

In de aanbouw komt een trappenhuis dat de begane grond met de zolderverdieping gaat verbinden. Driehoekige vensters in deze uitbreiding moeten meer zonlicht laten vallen op de glas-in-loodvensters in de hoofdzaal van het gebouw, lichtte architect Jacob Borren toe.

Een commissielid vond het contrast tussen oud en nieuw nog iets te opvallend. ,,Een trappenhuis is in mijn beleving wat terughoudender”, zei hij. Een ander commissielid zag dat anders. ,,In mijn beleving wordt wel verbinding gezocht met het bestaande gebouw, met name met de voorgevel waarin ook keramiek zit.”

Driehoekige vensters moeten meer zonlicht laten vallen op de glas-in-loodvensters in de hoofdzaal

Links van het gebouw is later een pakhuis neergezet, waardoor het zicht op die zijgevel verdween. Tussen die twee panden zit een smalle, afgesloten steeg. Het is de bedoeling die weer open te stellen, als extra toegang tot het pand.

Waardering

De welstandscommissie sprak waardering uit voor het ontwerp, maar wil het op een aantal punten aangescherpt zien. Zo wil de commissie eerst monsters zien van de tegels, om te kunnen oordelen over kleur en materiaalgebruik en de verbinding met het bestaande gebouw.

De pandeigenaar, die anoniem wil blijven, werd tijdens de vergadering vertegenwoordigd door een familielid. Het is de bedoeling het pand open te stellen voor publiek. De particulier wil dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen maken met het gebouw. Er komt onder andere ruimte voor tentoonstellingen, theater en vergaderingen. Die plannen worden nog uitgewerkt. Sinds februari dit jaar is het pand – waarin sinds 2013 kleintheater De vier pelikanen zit – dicht, omdat het gerestaureerd wordt.

Nieuws

menu