Dit artikel is vandaag gratis

Er komen mogelijk appartementen in het Smelnehûs in Drachten

Het Smelnehûs aan de Drachtstervaart in Drachten. Foto: Google Maps

Mogelijk kan er straks gewoond worden in het Smelnehûs in het centrum van Drachten. Sinds de eigenaren van het grand-café dat erin gevestigd was ermee stopten in coronatijd, staat het gemeentelijk monument leeg.

Het pand dateert van 1901 en is oorspronkelijk gebouwd als gemeentehuis van Smallingerland. Sinds 1929 werd er ook een politiebureau met meerdere cellen in ondergebracht, sinds 1972 huisde museum It Bleekerhûs in het pand en na 1994 was het een grand-café. De eigenaren besloten de zaak in juli 2021 te sluiten, nadat het in 2017 nog ingrijpend is verbouwd.

Publieksfunctie

Initiatiefnemers willen in het pand dat in verval dreigt te raken door de leegstand, appartementen realiseren op de begane grond in het hoofdgebouw en in een nog te bouwen bijgebouw. Het is de bedoeling dat de voorzijde van het pand een publieksfunctie krijgt in de vorm van horeca.

Het is nog niet duidelijk of het plan daadwerkelijk van de grond komt, maar de gemeente ziet het plan als de eerste reële optie die vooralsnog is binnen gekomen.

Nieuws

menu