Mark en Annelies proberen het molenaarshuisje in Kollumerpomp zoveel mogelijk intact te houden

Vrijwel alle molens zijn beschermde monumenten. De meeste molenaarshuisjes zijn dat niet. Veel van die huisjes zijn in de loop van de tijd gesloopt of verloren hun karakter door niet passende verbouwingen en uitbreidingen. De nieuwe bewoners van het molenaarshuisje bij de Westermolen in Kollumerpomp doen hun best om zoveel mogelijk intact te laten.

Annelies en Mark van Dijk-Kitsz, de eigenaren van het molenaarshuisje bij de Westermolen in Kollumerpomp.

Annelies en Mark van Dijk-Kitsz, de eigenaren van het molenaarshuisje bij de Westermolen in Kollumerpomp. Foto: Marcel van Kammen

Vanaf de Foijingaweg in Kollumerpomp loopt een smal en onverhard pad richting een fraai ensemble: de Westermolen en het wit bepleisterde molenaarshuisje op de molepôle. De poldermolen is in 1845 gebouwd, het huisje twee jaar later. De Westermolen bemaalde vroeger de grote polder Ooster- en Westerkruisland. De molenaar woonde in het huisje. Zoals bij veel poldermolens in Fryslân is het eigendom van de molen en de molenaarswoning later gesplitst. De Westermolen is tegenwoordig in bezit van de Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland, het huisje is particulier eigendom.

Nieuws

menu