Mondkapjes, ruitenwissers, zonnebrillen: bioloog Auke-Florian Hiemstra ziet dieren nesten maken van de vreemdste plasticproducten. Kan het kwaad?

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek organiseert deze winter een reeks ‘plastic soup-colleges’. Vier sprekers vertellen over het plasticprobleem en wat je daar zelf aan kunt doen. Zondag 8 januari is het de beurt aan bioloog Auke-Florian Hiemstra (30), die in deze krant een voorproefje van zijn verhaal geeft. Ook deelt hij alvast wat tips.

Een portret van Auke Florian Hiemstra.

Een portret van Auke Florian Hiemstra. Foto: Naturalis / Alexander Schippers

Ja, zijn naam klinkt behoorlijk Fries, en ja hij houdt van oranjekoek, maar bioloog Auke-Florian Hiemstra woont toch echt al jaren in Leiden. Wél heeft hij een speciale band met Fryslân. Zijn vader komt uit Dronryp én hij ontdekte er de schoonheid van de natuur. ,,Als kleine jongen kwam ik tijdens de herfstvakanties altijd op Schiermonnikoog. Daar heb je een heel mooi schelpenmuseum, Schelpenmuseum Paal 14. Toen ik daar eenmaal was geweest, kon ik niet meer over het strand lopen zonder schelpen te verzamelen. Dat zoiets prachtigs gewoon voor het oprapen ligt, vond ik zo bijzonder. Er ging een wereld voor me open. De mooiste schatten liggen niet in dure of chique winkels, maar vind je gewoon op het strand!”

Een wieg van rietjes en Snickers-papiertjes

Nieuws

menu