Dit artikel is vandaag gratis

Museum Belvédère en landgoed Klein Jagtlust in Oranjewoud mogen (nog) niet uitbreiden. Plannen voor een mountainbikeroute en officiële zwemplek kunnen doorgaan

De bossen van Oranjewoud. Foto: Shutterstock

De uitbreiding van Museum Belvédère en landgoed Klein Jagtlust in Oranjewoud kan wat de gemeente Heerenveen betreft voorlopig niet doorgaan. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de raad.

Omdat het steeds drukker wordt in en rondom de bossen van Oranjewoud, nam de gemeenteraad eind september een motie aan van de PvdA. Die partij riep op tot terughoudendheid met nieuwe initiatieven in het gebied. Waar ondernemers willen uitbreiden, zijn inwoners bang voor massatoerisme.

In een poging hen gerust te stellen bepaalde de raad dat er eerst een allesomvattende visie voor het zogeheten parkgebied Oranjewoud moet komen. Tot die tijd wordt er voor grote projecten zoals de uitbreiding van Museum Belvédère – dat meer expositieruimte en plek voor kantoren en opslag wil – geen vergunning verstrekt, meldt de gemeente nu. Hetzelfde lot treft landgoed Klein Jagtlust.

Elf andere initiatieven

Daarnaast worden nog elf andere initiatieven genoemd in de brief. Zij krijgen, als het aan het college ligt, wel toestemming. Het gaat hierbij onder anderen om plannen voor een mountainbikeroute, die mtb-gebruik in de bossen moet kanaliseren, en de bouw van het Van der Valk-hotel langs de snelweg A32.

Verder kan de door bewoners van Skoatterwâld en De Knipe gewenste zwemplek bij Museum Belvédère gerealiseerd worden, mag Hotel Tjaarda de entree aanpassen en is er voldoende ruimte om van het geldende bestemmingsplan af te wijken voor de vernieuwing en uitbreiding van ouderenzorglocatie Anna Schotanus aan de Marktweg in Heerenveen, omdat dit niet tot extra druk op het parkgebied leidt.

Van die laatste motivatie is ook sprake bij de geplande wegwerkzaamheden aan de A32, Burgemeester Falkenaweg en Oranje Nassaulaan. De vernieuwing van Uitkijktoren Belvedère past ‘in beginsel binnen de geldende bestemming’ en mag dus eveneens plaatsvinden, net als de versterking van de bestaande lanenstructuur, activiteiten van het driejaarlijkse cultureel festival Arcadia en het Oranjewoudfestival.

Nieuws

menu