Dit artikel is vandaag gratis

Museum Belvédère hoopte op topmaanden. Maar toen kwam de avondlockdown: ‘We zijn open, maar dat is het dan ook’

Neline Ravesloot, managementassistent bij Museum Belvédère: ,,Het is een beetje demotiverend. We zijn open, maar dat is het dan ook." Foto: Rens Hooyenga

Het hadden topmaanden moeten worden voor Museum Belvédère in Oranjewoud. De tentoonstelling Arranged Realism was er namelijk een die ook een jong publiek zou kunnen trekken. De avondlockdown maakte alles anders.

Neline Ravesloot is bijna dagelijks in Museum Belvédère te vinden. Met ziel en zaligheid wil ze mensen laten zien hoe uniek de collectie is. Niet voor niets trekt Belvédère bezoekers uit het hele land, plús daar buiten. Ravesloot is Managementassistent en organiseert allemaal extra activiteiten rond tentoonstellingen. In oktober werd Arranged Realism geopend. Een expositie die toont hoe beeldende kunst een belangrijke rol speelt binnen games.

Herfstvakantie

Bij het maken van een game wordt elk detail voor de te creëren wereld bedacht en ontworpen door een team van designers en kunstenaars. In de tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games is te zien hoe gedetailleerd de virtuele werelden zijn, hoe ze gemaakt worden en vooral: hoe het komt dat jong en oud zich hierin zo kunnen vermaken.

Als je als museum zo’n expositie weet te programmeren, heb je het gevoel dat er mooie maanden aankomen. Zo begon het ook, vertelt Ravesloot. ,,In de herfstvakantie waren er écht veel bezoekers, met name ook kinderen die kwamen.” Ze voelde hoe goed de sfeer in het museum was.

Maar toen kwam november en werd de avondlockdown door het kabinet afgekondigd. Eerst voor drie weken en nu komt er een verlenging bij. ,,Met het oplopen van de besmettingen zag je dat mensen voorzichtiger zijn geworden. Ze blijven thuis. We hebben veel minder bezoekers, vooral doordeweeks. Afgelopen zaterdag hadden we overdag nog tachtig bezoekers en zondag negentig, maar normaal gesproken zou dat beduidend meer geweest zijn.”

Omdat het museum om 17.00 uur de deuren moet sluiten, ging er namelijk ook een streep door alle avondactiviteiten. Groepsrondleidingen die bijvoorbeeld dan ook plaatsvinden werden afgezegd. En de verhuur voor andere groepen kon niet meer.

Schoolklassen

Ravesloot had met allerlei scholen in Heerenveen en omgeving afspraken gemaakt voor schoolklassen die langs zouden komen om Arranged Realism te bezoeken. ,,Daar zijn er gelukkig nog wel enkele van geweest, maar we hebben ook heel veel moeten afzeggen. We nemen hier natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid in, want het kan ook niet met al die besmettingen met name op basisscholen. Maar we vinden het wel jammer.”

Ook voor de kerstvakantie had ze allemaal leuke dingen bedacht. ,,Die extra activiteiten in groepsverband kunnen helaas niet doorgaan maar individuele bezoekers zijn uiteraard van harte welkom. We houden ons aan alle regels, zoals voldoende afstand houden, en zorgen ervoor dat bezoekers zich door het museum verspreiden.”

,,Deze expositie is er écht eentje voor een jong publiek. Het is zo leuk en bijzonder om tieners hier met hun ouders te zien, of opa en oma met de kleinkinderen. We hebben hier ook enkele PlayStations staan. Daar wil je een pake én een kleinkind samen achter zien zitten. Deze expositie is een kans om jong en oud dichter bij de wereld van de games te brengen, en de pakes en beppes met andere ogen naar kunst te laten kijken. Ik hoop echt dat ze komen.”

Demotiverend

Ravesloot kan er geen mooier verhaal van maken. ,,Het is een beetje demotiverend. We zijn open, maar dat is het dan ook. Vorig jaar zaten we in een volledige lockdown, dus we zijn echt nog blij dan we tenminste nog open zijn. Maar het is anders dan we het ons hadden voorgesteld.”

Dit jaar moest het uitverkochte nieuwjaarsconcert worden geschrapt. Of er nu in januari 2022 nog wel een nieuwjaarsconcert komt, dat is nog onzeker. ,,Daar zijn we nog over aan het nadenken, misschien dat we het online gaan streamen.”

De expositie Arranged Realism is nog tot 23 januari te bezoeken. Dinsdag tot met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Op tweede kerstdag is het museum ook open.

Nieuws

menu