Musicals, jeu de boules of een parkje? Veel variatie in plannen voor Zalen Schaaf in Leeuwarden

Na ruim tien jaar aan tijdelijke invullingen liggen er drie concrete plannen klaar voor de toekomst van Zalen Schaaf aan de Breedstraat in Leeuwarden. Gisteren presenteerden de initiatiefnemers hun plannen aan omwonenden en andere belangstellenden. 

Drie deelnemers aan de prijsvraag voor Zalen Schaaf presenteerden gisteren hun plannen.

Drie deelnemers aan de prijsvraag voor Zalen Schaaf presenteerden gisteren hun plannen. Foto: Geert Veldstra

Wat Stichting Agora betreft wordt het historische zalencomplex een multifunctioneel centrum, waar onder andere ruimte is voor culturele ondernemers, organisaties uit het sociaal domein en onderwijsprojecten. Zij lieten hun plannen in september al doorschemeren aan de gemeenteraad, die toen een besluit moest nemen over de prijsvraag voor de nieuwe invulling van het muziekcentrum.

Het idee is dat projectontwikkelaars Jaap Hoekstra en Martin de Maa het complex samen kopen onder de naam Ald en Nij en dat Agora het exploiteert. Ze hebben al een toezegging van de Groninger jeu-de-boulesbar BOEL om een groot deel van het pand voor vijf jaar te huren als overdekte jeu-de-boulesbaan. ,,BOEL zorgt voor een stevige basis, waarmee de ontwikkeling van het complex wordt gegarandeerd”, aldus Annemarie Lindeboom van de stichting.

Belevingstheater

Regisseur Steven de Jong wil samen met evenementenorganisator Bobby Veenstra, die het pand momenteel exploiteert, een belevingstheater van het complex maken. Zoals de theaterhangaar bij Katwijk al jaren wordt gebruikt voor de musical Soldaat van Oranje moet Zalen Schaaf ook een plek worden voor langlopende voorstellingen. Er wordt gedacht aan een musical over Mata Hari.

Veenstra en De Jong willen in zee gaan met Friso Bouwgroep, die het pand wil restaureren en het project wil financieren. Enkelen van de 62 deelnemers aan de online presentatie reageerden vol lof op de plannen, maar vanuit de buurtbewoners, die sowieso tegen al te veel activiteit in de avonduren zijn, kwam kritiek. In de prijsvraag stond dat het plan een meerwaarde voor de omgeving moet hebben. Veenstra en De Jong probeerden hieraan tegemoet te komen door onder meer de eerste rang bij voorstellingen voor omwonenden te reserveren en een bingo te organiseren. ,,De bingo voor de buurt is hopelijk niet serieus?”, reageerde omwonende Stella Bierma.

Het plan dat volgens de jury op de meeste onderdelen het beste scoort komt van Ontwikkelmaatschappij Turfmarkt BV, die onder meer achter de herontwikkeling van de voormalige panden van het Fries Museum zit. Dat plan zet vooral in op vergroening van de omgeving. De omgeving van het theater, waarvan de historie teruggaat tot 1797, moet ingericht worden als een soort parkje, zoals de binnentuin van het Sint Anthonygasthuis. Dit moet toegankelijk worden door stegen te openen richting de Breedstraat en de Sacrementstraat.

Historische karakter

De achtergevels van de huizen worden weer in oude luister teruggebracht. Turfmarkt BV wil het historische karakter zo veel mogelijk herstellen in het plan door onder meer de gietijzeren pilaren in de middenzaal terug te brengen. Bierma noemde dit plan een meerwaarde voor de buurt.

De middenzaal blijft beschikbaar voor culturele voorstellingen en daaromheen worden atelierruimtes ingericht. Er zijn nog geen concrete plannen voor de programmering. ,,We hebben hier vanavond al mooie dingen over gehoord dus misschien kunnen we bepaalde zaken samenvoegen”, aldus architect Omar Smids.

Het college van B en W zal naar verwachting over een maand met een voorstel komen over het beste plan. De raad neemt eind april een besluit.