NDC verkocht aan Mediahuis, Friese stichtingen houden invloed

De huidige eigenaren van NDC mediagroep krijgen het recht om twee van de vijf commissarissen voor te dragen bij het bedrijf, na de overname door het Belgische Mediahuis. Dat hebben de stichtingen FB Oranjewoud en JM Fonds bedongen in de onderhandelingen met Mediahuis. De koopovereenkomst is zojuist ondertekend in het Stadhouderlijk Hof.

Het gebouw van de NDC Mediagroep aan de Sixmastraat in Leeuwarden.

Het gebouw van de NDC Mediagroep aan de Sixmastraat in Leeuwarden. Foto: FD

NDC mediagroep, uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad, zit al jaren financieel in zwaar weer. Vorige week werd duidelijk dat de onderhandelingen over de verkoop van het bedrijf in een vergevorderd stadium waren. Nu het contract is ondertekend, is het alleen nog wachten op instemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat kan enkele maanden duren.

NDC mediagroep wordt een zelfstandig dochterbedrijf van Mediahuis, met een eigen directie en dus ook een eigen raad van commissarissen. FB Oranjewoud en JM Fonds mogen allebei een van die vijf commissarissen voordragen, de andere drie worden gekozen door Mediahuis.

Regionale verankering

NDC-directeur Pier Baarsma laat in een persbericht weten dat met de overname de onderneming ‘in veilige handen’ is en dat hiermee de continuïteit van het bedrijf is gegarandeerd. ‘We maken straks, als alles volgens plan verloopt, deel uit van Mediahuis als zelfstandig dochterbedrijf. Met een eigen directie en twee noordelijke vertegenwoordigers in de Raad van Commissarissen heeft Mediahuis een garantie gegeven voor de regionale verankering van NDC.’

De sterke regionale merken van NDC, elk met hun eigen signatuur, hebben alles in zich om hun leidende marktpositie te versterken

Mediahuis-directeur Gert Ysebaert zegt dat de drie dagbladen van NDC blijven bestaan. In een persbericht laat hij weten in te zetten op digitalisering. ‘De sterke regionale merken van NDC, elk met hun eigen signatuur, hebben alles in zich om hun leidende marktpositie te versterken en hun onafhankelijke journalistiek verder te verankeren in de Noord-Nederlandse samenleving.’

Naast het verzoek om instemming van de ACM, is de ondernemingsraad van NDC nog om advies gevraagd. Die zou in het uiterste geval naar de rechter kunnen stappen.

Gesprekken over overname NDC Mediagroep

NDC Mediagroep is uitgever van onder meer Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant. Het bedrijf, dat het al enige tijd financieel moeilijk heeft, zegt geen inhoudelijke mededelingen te kunnen doen over de gesprekken. Directeur Pier Baarsma zegt dat de continuïteit van het bedrijf, de redactionele onafhankelijkheid en de regionale identiteit van de titels in de gesprekken centraal staan.