Dit artikel is vandaag gratis

Na een geliefd optreden in Assen, verblijdt het Noord-Nederlands Orkest deze week asielzoekers met een concert in Burgum

Het Noord Nederlands Orkest in de Oosterpoort te Groningen tijdens het Nieuwjaarsconcert. Foto: Jaspar Moulijn

In Fryslân verblijvende asielzoekers worden donderdag in De Ikker in Burgum getrakteerd op een concert van het Noord-Nederlands Orkest (NNO).

Het concert is bedoeld voor asielzoekers die in de asielzoekerscentra van Burgum, Drachten en Leeuwarden verblijven. Daarnaast zijn Oekraïense vluchtelingen uitgenodigd die in Burgum worden opgevangen.

Het is niet voor het eerst dat het NNO voor asielzoekers optreedt. Afgelopen oktober gaf het orkest een concert voor vluchtelingen die tijdelijk werden opgevangen in de Expohal in Assen. Het NNO besloot daartoe omdat deze mensen niet in de gelegenheid zijn om concertzalen te bezoeken.

Grote variatie

,,Het Noord-Nederlands Orkest is er voor het Noorden, en dus ook voor de bewoners van de Expohal. Daarom vinden we het belangrijk om hier te spelen”, zei Marcel Mandos, artistiek leider van het NNO, destijds. Het publiek is toen vermaakt met een grote variatie aan muziek, van composities van Frédéric Chopin tot filmmuziek.

Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waardeerden de asielzoekers het concert in Assen enorm. Sommigen van hen deelden het online met familie en vrienden in hun moederland, zodat zij konden meegenieten.

Het NNO verzorgt deze week ook concerten voor asielzoekers in Assen en Zuidbroek.

Nieuws

menu