Na 78 jaar weet de familie Krist eindelijk wat er in de oorlog met hun 'oom Hoeke' gebeurd is, een Friese jongen die meevocht aan Duitse zijde

Het lot van Hoeke Krist, een Friese jongen die in de Tweede Wereldoorlog voor de verkeerde kant van de oorlog koos, was tot dit jaar onbekend. Waar stierf hij? Waarom? En waar was zijn graf? Bijna tachtig jaar later kreeg de familie Krist uit onverwachte hoek antwoorden op die vragen.

Sietske Bakker-Krist en haar broer Hoeke Krist (r) met links naast hen Sietske haar man Jelle Bakker op de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

Sietske Bakker-Krist en haar broer Hoeke Krist (r) met links naast hen Sietske haar man Jelle Bakker op de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Foto: Stefan Koopmans

17 mei 1944, 27 augustus 1967, 15 april 2022. Het zijn data waarop het leven van de familie Krist uit Nij Beets een ingrijpend andere wending nam. Dagen waarop de zon nooit meer zou schijnen of waarop er voor het eerst juist weer hoop aan de horizon gloorde. Dagen die voor Hoeke junior (65 jaar) en Sietske (55) Bakker-Krist uit Jubbega verbonden zijn aan maar een vraag: waar is oom Hoeke?

Nieuws

menu