Na bijna eenenvijftig jaar valt op 16 oktober het doek voor de Wereldwinkel in Drachten: 'Het is ontzettend jammer'

Na het vijftigjarig jubileum vorig jaar, moet de oudste Wereldwinkel van Fryslân op 16 oktober 2021 officieel haar deuren sluiten. De inkomsten waren niet genoeg om de huur en de vaste lasten te betalen. ,,Het doet zeer”, vertelt Suzan Abma, die al vijfentwintig jaar vrijwilliger is in de winkel.

Vrijwilliger Mary Legebeke is aan het werk in de winkel.

Vrijwilliger Mary Legebeke is aan het werk in de winkel. Foto: Jilmer Postma

,,Ik heb het niet meegemaakt, zo lang geleden is het. Maar we zijn ooit in een kruiwagen begonnen met de verkoop van koffie, thee en rietsuiker. Een klein arsenaal aan fairtrade producten dat zo langzamerhand steeds meer is uitgebreid. Vervolgens moet je na zo’n lange geschiedenis dicht. Dat doet natuurlijk wel wat met je”, zegt Abma. ,,Het is ook zo jammer voor de producenten, die hebben allemaal kleinschalige projecten in allerlei landen en die producten kunnen we niet meer afnemen. We zijn ook niet de enige Wereldwinkel die dicht is gegaan de laatste jaren.”

De goedkoopste optie

De Wereldwinkel werkt samen met kleinschalige producenten wereldwijd. Zij krijgen een eerlijke prijs voor hun levensmiddelen en producten. Abma merkte de laatste jaren dat klanten die hier bewust mee bezig zijn wel komen, maar dat voor veel consumenten de prioriteiten toch anders liggen.

,,De komst van winkels als Action naar Drachten, speelt ook een rol. Wij verkopen handwerk dat op kleine schaal is geproduceerd. Bij die winkels verkopen ze spullen die zo goedkoop mogelijk worden gemaakt op grote schaal. De laatste tijd lijkt het alsof mensen toch sneller voor de goedkoopste optie kiezen.” De coronacrisis hielp daarnaast ook niet mee. ,,Als je de winkel moet sluiten, kun je ook niets verkopen.”

Drie jaar geleden verhuisde de Wereldwinkel van het voormalige Armenhuis aan de Zuidkade, naar een plekje meer in het centrum aan de Oudeweg 4. ,,We hoopten dat het daardoor beter zou gaan lopen, maar de mensen kwamen niet. Dan houdt het op.”

Het grote knelpunt was de huurprijs, volgens kernteamlid Ina Bakker. Het proces om de daadwerkelijke sluiting nog te kunnen voorkomen heeft zo’n anderhalf jaar geduurd. ,,We hebben allerlei pogingen gedaan om de zaak te kunnen redden, maar dat mocht niet baten.”

Emotioneel

De komende tijd is de winkel nog te bezoeken voor klanten. Er is goed overleg geweest met Wereldwinkel Nederland. De spullen die over zijn komen in andere Wereldwinkels in Fryslân en in Groningen terecht. Het geld dat overblijft gaat naar de producenten, en wordt geschonken aan de goede doelenorganisaties waarmee de Wereldwinkel samenwerkt.

Alle vierentwintig vrijwilligers blijven tot het eind meewerken om de zaak tot een goed einde te brengen. Abma: ,,Vrijwilligers werken er soms al heel lang en zijn erg verbonden met de Wereldwinkel, dus dit is ook voor hen emotioneel. Voor sommigen kan het nog wel moeilijk worden om straks hun weg weer te vinden. Het mooie is dat iedereen blijft om het goed af te ronden. De saamhorigheid is groot.”