Dit artikel is vandaag gratis

Na de deelscooter komt er nu ook een elektrische deelfiets in Leeuwarden (en het aantal klachten over de scooters is al verminderd)

De deelscooter en elektrische deelfiets van Go Sharing. Foto: GO Sharing

Naast de groene deelscooters rijden er binnenkort ook elektrische fietsen van GO Sharing in Leeuwarden. Er komen er in totaal tachtig in de stad.

De fietsen zijn volgens GO Sharing woordvoerder Jan Willem Visser bedoeld voor de kortere afstanden in de stad. Het gebruik van de fietsen is met een basisprijs van 23 cent per minuut goedkoper dan de e-scooter (29 cent). Ook het starttarief is met 25 cent veel minder van de scooter (50 cent) en de deelbrommer (1 euro). ,,Met het lagere starttarief hopen we mensen te stimuleren zeker voor kortere afstanden de e-bike te nemen. Zo bewegen ze zelf ook”, aldus Visser.

Bij de introductie van de deelscooters in juli 2020 waren er veel klachten over het op de stoep of op het fietspad geparkeerde scooters. Inmiddels zijn er volgens gemeentevoorlichter Marianne Reitsma afspraken gemaakt met het bedrijf. Ook kunnen klachten over verkeerd geparkeerde deelvoertuigen op de site van GO Sharing worden doorgeven.

Straatbeeld

Volgens Visser is het aantal klachten fors verminderd. ,,Als iets nieuw is in het straatbeeld valt het op en reageren mensen er meer op. Ook hebben we een systeem ontwikkeld om klachten te voorkomen. Zo moeten gebruikers altijd aan het einde van de rit een foto maken van hoe ze hun vervoermiddel achterlaten. Bij een melding van verkeerd parkeren krijgt de gebruiker eerst een waarschuwing, bij de tweede keer een boete van 75 euro en wordt die na een derde overtreding van het platform verwijderd. De waarschuwing blijkt in de meeste gevallen al voldoende om verkeerd parkeren verder te voorkomen.”

Nieuws

menu